UE ne obligă să scumpim gazele
0Comisia Europeană ne cere să creştem treptat preţul gazelor până la convergenţa cu tarifele de pe pieţele externe. România trage de timp, dar riscă sancţiuni. Gazele externe sunt de două ori mai scumpe decât resursa autohtonă, iar alinierea celor două preţuri ar creşte factura populaţiei cu 80%.
În plină criză economică, statul român mai are de rezolvat o problemă spinoasă, care va afecta şi mai mult buzunarul populaţiei. Aderarea la piaţa unică europeană ne impune să aplicăm regulile comune, printre care şi renunţarea la reglementarea preţului gazelor extrase din solul românesc şi lăsarea lor la latitudinea pieţei, lucru care trebuia făcut încă de la 1 ianuarie 2007.
Preţul gazelor autohtone a fost fixat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie la 495 de lei pe mia de metri cubi (150 de dolari) şi nu a mai fost modificat din februarie 2008. În acelaşi timp, gazele din import costă 360 de dolari pe mia de metri cubi, adică mai mult decât dublu.
Distorsionăm piaţa
„Un sistem de preţuri reglementate nu este permis, întrucât acesta distorsionează competiţia în rândul tranzacţiilor şi împiedică funcţionarea pieţei interne a gazelor", a declarat, pentru „Adevărul", Nicole Bockstaller, ofiţerul de presă al comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger.
De altfel, în negocierile de aderare, România s-a angajat să dereglementeze preţul gazelor, iar acest lucru trebuia să se facă treptat, tocmai pentru că preţul intern este foarte scăzut, iar o aliniere bruscă ar fi explodat facturile. La cotaţiile actuale, dacă cele două preţuri s-ar alinia dintr-odată, tariful final al creşte cu 80%, ţinând cont că doar 20% din gazele arse de români sunt importate.
Însă timpul trece, iar Comisia nu ne iartă. Anul trecut, instituţia a declanşat procedura de infringement pentru piaţa energiei şi gazelor din România, unul dintre motive fiind şi preţul reglementat. În această vară, s-a trecut la a doua etapă a procedurii, iar următorul pas este trimiterea României în instanţă, caz în care riscăm sancţiuni usturătoare pentru încălcarea tratatului de aderare. Acest subiect a fost discutat şi cu reprezentanţii FMI la ultima lor vizită în România.
Tragem de timp
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, spune că nu sunt încă finalizate studiile despre impactul liberalizarii preţului la gaze, astfel că acest lucru nu se va întâmpla în 2010. De altfel, surse ministeriale ne-au declarat că România va trage cât poate de timp până la implementarea unei astfel de măsuri, întrucât efectele pentru populaţie vor fi dezastruase.
Aceasta chiar dacă ministrul încearcă să liniştească opinia publică. „Liberalizarea preţului nu trebuie să conducă neapărat la ideea majorării preţului pentru că dacă se deschide interconectarea (conducta Arad-Szeged, care va fi inaugurată în toamnă), există sursa alternativă la nivelul pieţei spot din ţările membre ale UE", a susţinut ministrul. „Eu văd aici ideea de a crea o piaţă concurenţială, care să ducă preţul nu la cel de import din Rusia, ci la preţul mediu din Uniunea Europeană", a adăugat el.
Această declaraţie a ministrului este însă irelevantă, atâta timp cât şi comparativ cu media preţurilor din Europa tarifele de la noi sunt la jumătate. Potrivit ultimelor date disponibile ale Eurostat, respectiv cele din semestrul al doilea din 2009, populaţia din România plăteşte 7,45 euro pe GJ (gigajoule), acesta fiind cel mai mic preţ din UE, în timp ce media celor 27 de state comunitare este 14,67 de euro pe GJ.
Din culisele de la Bruxelles
Problema alinierii preţului gazelor româneşti cu al celor de pe pieţele internaţionale datează încă din 2005 şi a fost intens mediatizată pe vremea foştilor miniştri ai Economiei Codruţ Şereş şi Varujan Vosganian.
Însă subiectul a fost oarecum închis, în momentul în care, în anul 2008, în mandatul lui Vosganian, Comisia Europeană a precizat că fiecare stat este liber să îşi stabilească propriile preţuri. Tocmai modul în care opinia publică din România a fost liniştită cu această declaraţie a lăsat în urmă un semn de întrebare.
Răspuns "tastat greşit"
Iniţial, la solicitarea unei instituţii de presă din România, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Energie de atunci a precizat că România ar trebui să majoreze cât mai repede preţul gazelor interne, pentru ca acestea să se alinieze cu cele europene, adică exact ce transmite acum Comisia. Însă imdiat după publicarea informaţiei, comisarul de atunci, Andris Piebalgs, memebru al grupării liberale din Parlamentul European, a fost interpelat de un parlamentar liberal român, Cristian Buşoi, cu privire la această declaraţie. Rezultatul: purtătorul de cuvânt al lui Piebalgs a revenit asupra informaţiei date presei din România, precizând că „a tastat greşit răspunsul". Noul răspuns era exact opusul, adică faptul că alinierea preţurilor nu este
obligatorie.