UE adoptă reglementări mai stricte pentru importurile de produse agricole ucrainene

0
Publicat:

Uniunea Europeană a convenit în mod provizoriu să restricţioneze importurile de produse agricole ucrainene care, susţin unele state membre, au destabilizat pieţele agricole ale blocului comunitar, transmite Reuters.

Steagul Ucrainei pe un vapor
UE adoptă reglementări mai stricte pentru importurile de produse agricole ucrainene

De câteva săptămâni, factorii de decizie din UE au dispute privind limitele asupra importurilor de produse agricole ucrainene care sunt scutite de tarife vamale, în contextul protestelor fermierilor nemulţumiţi de importurile ieftine.

Negociatorii de la Parlamentul European şi preşedinţia belgiană a UE au anunţat luni că au ajuns la un acord privind limitarea acestor importuri.

Comisia Europeană a propus ca producătorii ucraineni de alimente să aibă acces fără taxe vamale pe pieţele din UE, până în iunie 2025, însă cu aşa numita "frână de urgenţă" care prevede introducerea de tarife vamale la unele produse.

Astfel, vor intra în vigoare tarife la carne de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe şi miere, dacă importurile vor depăşi valorile medii din 2022 şi 2023.

Acordul încă trebuie adoptat oficial de Parlamentul European şi statele membre UE. Reglementările se vor aplica din 6 iunie, timp de un an.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa incorectă. 

Recent, UE ajunsese la un acord provizoriu care acorda producătorilor ucraineni de alimente acces fără taxe vamale pe pieţe din UE, până în luna iunie 2025, însă cu noi limite la importurile de cereale. În schimb, Franţa şi Polonia au făcut un apel pentru noi restricţii, pentru a evita ceea ce ele au catalogat drept destabilizarea pieţelor agricole din UE. Noul acord anunţat de preşedinţia belgiană este similar cu cel provizoriu la care se ajunsese anterior, fiind modificată perioada de referinţă utilizată pentru a decide când se aplică o "frână de urgenţă", prin introducerea de tarife vamale la unele produse.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite