Turcia, pe marginea prăpastiei: mii de firme se închid, oamenii sunt concediați, în timp ce costurile cresc
0Turcia este puternic afectată de consecințele politicii monetare de combatere a inflației, circa 15.000 de firme închizându-și porțile în acest an, cu 28% mai mult decât în 2023.
Lui Dogan Duman îi este greu să înțeleagă cum își poate menține fabrica de confecții din centrul Turciei să funcționeze cât mai mult, chiar și după ce a dispus concedieri pentru o treime din personal pentru a reduce costurile care au crescut vertiginos pentru companiile din întreaga țară, generând un val de falimente și închideri, se arată într-un amplu material publicat de Reuters.
Mașinile de cusut sunt împinse pe o parte a podelei fabricii sale din Corum, unde semnele „De vânzare” și porțile cu lacăt punctează zona industrială odată plină de viață a orașului mic.
Astfel de scene sumbre se răspândesc în Turcia, ca parte a consecințelor unui efort de mai mult de un an de înăsprire a politicilor monetare, inclusiv o rată a dobânzii de referință de 50%, pentru a controla anii de inflație în creștere.
Mii de companii precum Duman's - care produce paltoane și jachete pentru brandul global de modă Zara - sunt strâns legate de inflație care a depășit 75% la începutul acestui an, o liră supraevaluată, creșteri ale prețurilor la electricitate și gaze și scăderea comenzilor de export.
„Comenzile se micșorează în fiecare zi pentru că ne pierdem competitivitatea... și cred că se vor micșora și mai mult”, a spus el despre compania sa de 27 de ani, care acum are o capacitate de 60% și 210 angajați.
Turcia este unul dintre primii cinci producători de îmbrăcăminte din lume și o sursă critică pentru mărcile de top din Europa. Dar, în ciuda avantajului său de apropiere de Europa, principalul său partener comercial, Duman spune că creșterea energiei, a forței de muncă și a costurilor valutare l-au lăsat pe urmă rivalilor din Vietnam și Bangladesh.
„Având în vedere cursul de schimb actual al lirei și creșterea în continuare așteptată a salariului minim anul viitor, cred că nu vom putea concura”, a spus el. „Vom fi într-un punct de închidere”.
În aceste zile, gospodăriile și afacerile turcești se confruntă cu consecințele economice ale majorărilor cumulate de 41,5 puncte procentuale ale ratelor dobânzilor care au început în iunie anul trecut și acum încep în sfârșit să reducă inflația, care a scăzut la 52% luna trecută.
Întoarcerea dramatică a politicii de anul trecut, inclusiv măsurile fiscale, urmărește să lase în urmă ani de creștere a prețurilor și prăbușiri valutare sub abordarea anterior neortodoxă a președintelui Tayyip Erdogan de relaxare monetară pentru a stimula creșterea.
Dar, având în vedere că creditul nu este la îndemână pentru mulți, iar deprecierea lirei întârzie semnificativ creșterile lunare ale prețurilor, companiile, în special exportatorii de articole de îmbrăcăminte și textile, sunt în criză.
Stresul cauzat de faliment crește
Aproape 15.000 de companii s-au închis în primele șapte luni ale anului, în creștere cu 28% față de 2023, potrivit Uniunii Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia.
Alte date sugerează că stresul cauzat de faliment se dezvoltă.
Postul de monitorizare konkordatotakip.com spune că 982 de companii au primit protecție inițială împotriva datoriilor în primele opt luni ale anului, aproape dublu față de totalul de anul trecut.
Firmele de construcții și textile au depus cel mai mare număr de astfel de cereri de suspendare a plăților datoriilor către bănci și furnizori pentru a continua operațiunile, precum și pentru procedurile de faliment.
Astfel de tensiuni ale companiei au efecte secundare, încetinind sau oprind plățile în economie și ridicând șomajul.
Pot exista „costuri mari”, a spus Erdal Bahcivan, președintele Camerei de Industrie din Istanbul. „În timp ce încearcă să salveze o companie, zeci de firme (creditoare) pot ajunge într-o situație dificilă”.
Unii economiști spun că, având în vedere instrumentele agresive folosite pentru a stopa inflația, creșterea șomajului și falimentele sunt aproape sigure.
„Aceasta este o dilemă serioasă pentru guvern”, a declarat Seyfettin Gursel, director la Centrul Universitar de Cercetare Economică și Socială Bahcesehir. „Încearcă să pună monstrul pe care l-a creat înapoi în vizuina sa, dar nu știe cum să o facă”.
Haine împrăștiate
În Corum, la 500 de kilometri est de Istanbul, unele fabrici au geamurile sparte, iar una avea zeci de haine colorate udate de ploaie împrăștiate în curtea plină de iarbă.
Bulent Demirci, coproprietar al unei fabrici de fire din oraș cu 50 de muncitori, a declarat că a închis-o în urmă cu câteva luni din cauza unei „perspective economice imprevizibile”.
„Am avut scăderi de producție din când în când în trecut. Dar de data aceasta totul este dezamăgire”, a spus el.
Cea mai recentă creștere a salariului minim din Ankara a fost la 17.002 de lire (500 de dolari) în ianuarie, în creștere cu 100% față de un an mai devreme și cu 500% față de sfârșitul anului 2021, când un accident istoric de lire a zguduit Turcia.
Prețul energiei a crescut de șapte ori
Prețurile gazelor și energiei electrice au crescut de aproximativ șapte ori, respectiv de trei ori din 2021 pentru producătorii mici și mijlocii.
Costurile totale de producție ale Turciei sunt acum cu aproape 40% mai mari decât în țările asiatice concurente în dolari, potrivit interviurilor cu exportatorii, care dau vina și pe barierele în calea finanțării și scăderea capitalului de lucru.
Exportatorii au făcut lobby pentru o mai mare depreciere a monedei, având în vedere că, până în prezent, inflația este de 32%, în timp ce lira a scăzut cu doar 13% față de dolar. Cu toate acestea, autoritățile au cerut deținerea în lire, ajutate de ratele ridicate ale depozitelor.
Mega Polietilen tranzacționat la Istanbul (și producătorul de articole de îmbrăcăminte 3F Tekstil se numără printre cei care au solicitat protecție judecătorească împotriva plății datoriilor.
Un director de la 3F, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a spus că mișcarea l-a ajutat în timp ce se lupta să supraviețuiască cu un total de 600 de lucrători și să continue să furnizeze mărci de modă precum Mango și H&M.
„Dar furnizorii noștri și cei care au creanțe vor suferi mai mult în acest proces”, însumând aproximativ 10.000 de lucrători la producători externalizați din întreaga țară, a spus executivul.
„Când ratele dobânzilor au ajuns la 60-70% companiile nu au putut suporta. Nu își pot gestiona datoria", a spus el. „Afacerile au plătit pentru inflația mare din Turcia”.