Turcia: Cutremurele cresc riscul de inflație și incertitudinea politică

0
Publicat:

Pe 6 februarie, provinciile din sud-estul Turciei au fost lovite de cutremure care au ucis peste 40.000 de oameni în Turcia și Siria.

Clădiri rase de pe fața pământului în urma cutremurelor din Turcia
Cutremurele din Turcia au produs pagube enorme

Aceast bilanț, departe de a fi definitiv, s-ar putea dubla, potrivit Națiunilor Unite. Milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, iar personalul medical lucrează pentru a preveni răspândirea bolilor în centrele care adăpostesc zeci de mii de refugiați.

Impactul dezastrului asupra economiei turcești este încă foarte incert, dar suma necesară pentru redresare este deja estimată între 50 și 85 de miliarde de dolari (conform Confederației de Întreprinderi și Afaceri din Turcia). Totodată, a fost declarată stare de urgență pentru 11 orașe. Acestea includ Kahramanmaraş, Hatay și Gaziantep, care sunt centre regionale cheie pentru logistică, producție și export. Aceste regiuni generează aproximativ 12% din PIB-ul țării, 20% din producția totală agricolă și forestieră, 10% din producția industrială și aproape 15% din activitatea de construcții.

Inflația va atinge nivelul de 50%

În timp ce inflația este deja foarte mare (58%), pierderea producției agricole și începerea Ramadanului în martie ar trebui să amplifice fenomenul. Coface estimează că inflația va atinge o medie de 50% în 2023, după un nivel de 72% în 2022.

Pe termen scurt, creșterea economică este de așteptat să încetinească brusc. După cutremurul din 1999, PIB-ul s-a contractat cu 3,3% înainte de a-și reveni cu 6,8% în 2000. Coface estima la începutul anului o creștere a PIB-ului de 3,5% în 2023, estimare ce nu ține cont de efectele cutremurului. Într-adevăr, unele fabrici au fost total sau parțial distruse. De asemenea, Organismul turc de supraveghere bancară (BDDK) a extins flexibilitatea pentru datorii pentru cei afectați de cutremure. Acest lucru ar permite companiilor afectate să compenseze o parte din pierderile lor de profit și deteriorarea fluxurilor de numerar.

Sectoarele economice cele mai afectate

Potrivit analizei Coface, sectoarele cele mai afectate de dezastru sunt textile, îmbrăcăminte, alimentație, servicii, TIC, metale, produse chimice și retail. Pe termen mediu, necesitatea reconstruirii unei suprafețe de aproximativ 110.000 kmp (mai mare decât Danemarca, Țările de Jos, Elveția sau Belgia) și populată cu 13 milioane de oameni ar putea sprijini sectorul construcțiilor. Președintele Erdogan a spus că ridicarea a 30.000 de clădiri rezidențiale în zona cutremurului va începe în martie.

Pe frontul politic, impactul cutremurului împreună cu turbulențele economice de anul trecut (inflația ridicată, deprecierea lirei turcești etc.) pot muta atenția alegătorilor către condițiile interne. Alegerile au fost planificate pe 14 mai, însă există o dezbatere dacă acestea pot fi organizate. Opoziţia cere ca alegerile să se țină, dar există o mare incertitudine în această privinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite