Turcia a rămas cel mai mare cumpărător mondial de aur. Cine ocupă locurile doi și trei

0
Publicat:

Banca Centrală a Turciei a cumpărat 23 de tone de aur în luna ianuarie, fiind cel mai mare cumpărător de metal preţios din întreaga lume în prima lună a acestui an, transmite Bloomberg.

Banca Centrală a Chinei este al doilea cel mai mare cumpărător de aur, Foto: Shuterstock
Banca Centrală a Chinei este al doilea cel mai mare cumpărător de aur, Foto: Shuterstock

Potrivit sursei citate, datele furnizate de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arată că în prezent Turcia are o rezervă de aur de 565 de tone, cea mai mare cantitate din istorie.

În total, băncile centrale din întreaga lume au adăugat la rezervele lor aproape 31 de tone de aur în luna ianuarie, achiziţiile lor de metal preţios crescând cu 16% comparativ cu luna decembrie, informează Agerpres.

Conform specialiștilor, Banca Centrală a Chinei şi Banca Naţională din Kazahstan au fost al doilea, respectiv al treilea mare cumpărător de aur, adăugând 15 tone, respectiv patru tone de aur la rezervele lor.

Turcia a început să acumuleze aur în ultimele luni şi anul trecut Banca Centrală a Turciei a fost cel mai mare cumpărător de aur din rândul autorităţilor monetare.

Luna trecută însă, autorităţile turce au suspendat anumite importuri de aur, în cadrul unui plan de urgenţă destinat contracarării consecinţelor economice ale cutremurelor din 6 februarie. Guvernul de la Ankara vrea să oprească fuga turcilor spre aur, care este una din cele mai mari ameninţări la adresa deteriorării finanţelor externe.

O decizie privind limitarea anumitor importuri de aur ar fi echivalentă cu „o altă formă de control asupra mişcărilor de capital", susţinea Guldem Atabay, economist la Istanbul Analytics. „După cutremure, povara economică mare şi incertitudinile politice ridicate este posibil să stimuleze cererea pentru mai mult aur. Acestea sunt motivele pentru eforturile nesustenabile ale Guvernului de a reduce cererea de aur, de a forţa localnicii spre lira turcească şi a limita o şi mai mare deteriorare a deficitului de cont curent", a precizat Atabay.

În 2022, deficitul de cont curent al Turciei s-a agravat până la 48,8 miliarde de dolari, iar importurile de aur au fost responsabile pentru 20,4 miliarde de dolari din valoarea totală a deficitului de cont curent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite