Transgaz: Conducta care va prelua gaze din Marea Neagră până la gazoductul BRUA ar putea fi operaţională din 2020
0
Operatorul român de transport al gazelor naturale estimează că în 2020 conducta “Ţărmul Mării Negre - Podişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră” ar putea fi operaţională, proiectul urmând să facă legătura cu gazoductul BRUA.
Conducta este amplasată în zona de sud-est a ţării, iar traseul acesteia urmează direcţia generală de la SE spre V, traversând judeţele: Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu, se arată pe site-ul Transgaz.
Operatorul de transport susţine că s-a avut în vedere reducerea impactului asupra unor factori de mediu, respectiv s-a urmărit pe cât posibil evitarea unor areale de interes conservativ sau zone sensibile din punct de vedere al mediului, precum şi a zonelor locuite.
De-a lungul traseului, pe cele 3 judeţe, conducta de transport gaze traversează următoarele mai multe căi de acces (drumuri naţionale, drumuri judeţene, drumuri comunale, linii de cale ferată), ape cadastrate şi ape necadastrate, văi şi canale, conducte de petrol, gaze, apă, reţele de telecomunicaţii (fibră optică), precum şi zone împădurite.
Pe traseu urmează a se amplasa o serie de instalaţii tehnologice de suprafaţă ce deservesc conducta de transport, după cum urmează: 21 de staţii de robinete de secţionare şi 10 de staţii de protecţie catodică.
Până acum au fost realizate studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, s-au obţinut autorizaţiile de construire, estimându-se că în perioada 2018 – 2020 se va construi efectiv conducta, probele tehnologice şi punerea în fncţiune urmând să fie făcută în 2020.
„Calendarul este estimativ, implementarea efectivă a Proiectului fiind condiţionată de dezvoltarea perimetrelor din Marea Neagră”, a informat Transgaz.
În prezent, infrastructurilor de gaze din regiune le lipsesc interconectivitatea şi flexibilitatea adecvate, ceea ce determină un impact negativ semnificativ asupra pieţelor gazelor din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, generând un preţ mai ridicat al gazelor şi vulnerabilitate în ceea ce priveşte siguranţa în aprovizionare. În plus, unele din aceste ţări depind încă, într-o măsură relativ mare, de gazele furnizate de Federaţia Rusă.
În Staţia de Comprimare Gaze Podişor, conducta Ţărmul Mării Negre - Podişor se cuplează cu conducta Dn 800 x 63 bar Podişor - Corbu, conductă care face parte din coridorul de transport gaze naturale Bulgaria-România-Ungaria-Austria.