Termenul până la care microîntreprinderile trebuie să notifice dacă trec la impozit pe profit, amânat

0
Publicat:

Ministerul Finanțelor a declarat miercuri că va prelungi cu 15 zile, până la 15 aprilie 2024 inclusiv, termenul până la care microîntreprinderile trebuie să indice dacă aplică impozitul unic pentru microîntreprinderi sau trec la impozitul pe profit.

foto documente taxe și calculator
Foto: Shutterstock

Pentru analiza stabilirii plafonului de 500.000 euro în cazul „întreprinderilor legate” având în vedere modificările propuse privind „întreprinderile legate” din proiectul de Ordonanță de Urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, aflat pe site-ul Ministerului Finanțelor din 13 martie 2024, urmează ca Ministerul Finanțelor să propună prorogarea termenului prevăzut la art. 55 alin. (2) și la alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru comunicarea către organele fiscale a mențiunilor privind aplicarea/ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, de la data de 31 martie 2024 la data de 15 aprilie 2024, inclusiv”, arată un comunicat al ANAF. 

Pe data de 13 martie, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență care prezintă criteriile pentru a stabili dacă două entități sunt legate între ele. O companie este legată de alta dacă una dintre companii deține cel puțin 25% din cealaltă (inclusiv deținerea drepturilor de vot), dacă ambele sunt deținute de o altă persoană fizică sau juridică (inclusiv deținerea drepturilor de vot) sau dacă o persoană fizică are un PFA sau un alt tip de organizație individuală și deține, de asemenea, cel puțin 25% dintr-o companie, potrivit proiectului de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor.

Clarificarea vine după ce Guvernul a introdus anul trecut o restricție pentru ca o firmă să fie considerată microîntreprindere și să beneficieze de regimul fiscal al microîntreprinderilor, restricție care se referă la întreprinderile legate, mai precis dacă o altă rudă deține de asemenea o microîntreprindere. La o primă vedere, consultanții fiscali spun că clarificările ar putea duce la dispariția formei de organizare microîntreprindere. În cadrul clarificărilor sunt incluse și legăturile cu persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale, nu doar cu microîntreprinderile de tip SRL.

Prevederile se vor aplica inclusiv pentru încadrarea ca microîntreprindere în anul fiscal 2024.

În plus, aceasta acțiune este importantă deoarece Comisia Europeană a solicitat ca pragul la microîntreprinderi să fie redus la 50.000 de euro încă din acest an, dar Guvernul negociază ca acesta să fie mai ridicat și să scadă eșalonat, conform unor surse guvernamentale.

Ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu spunea că Guvernul consideră îndeplinit jalonul privind pragul pentru microîntreprinderi. „Comisia are o serie de observații cu privire la plafonul până la care o microîntreprindere trebuie considerată microîntreprindere”, a declarat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite