Sute de milioane de euro pentru terenul VoestAlpine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Lazu-Agigea, în zona unde ar putea fi instalat megacombinatul siderurgic austriac, preţul în extravilan pleacă de la 20 euro/mp Proaspetele alegeri locale au arătat că Agigea a

La Lazu-Agigea, în zona unde ar putea fi instalat megacombinatul siderurgic austriac, preţul în extravilan pleacă de la 20 euro/mp

Proaspetele alegeri locale au arătat că Agigea a devenit un domeniu cu miză mare. Aici ar putea fi instalată cea mai mare investiţie străină, un combinat siderugic de şapte miliarde de euro.

La Nord, societatea Chimpex, la sud, canalul Dunăre-Marea Neagră. La Vest, drumul naţional Constanţa-Mangalia, la Est, portul. Acum, pe acest perimetru de aproape 500 ha se cultivă grâu şi orz, dar peste câţiva ani ar putea răsări halele şi furnalele unui megacombinat siderurgic.

Dacă austriecii de la Voest Alpine se hotărăsc să aleagă România, pentru construirea combinatului de cinci milioane de tone de oţel de la Marea Neagră, practic nu au variantă mai bună decât acest perimetru, aflat pe raza comunei Agigea, satul Lazu.

Preţurile au deja potenţial exploziv

În Lazu, un sat tipic pentru categoria "uitat de lume", oamenii par să nu fi auzit de perspectiva de-a fi vecin peste drum un ditamai combinatul austriac. La chioşcul sătesc de la intrare s-a auzit însă că ar fi unii care umblă să strângă mai mult pământ.

"S-a auzit ceva. Dar aici e vorba de tranzacţii mari, dacă e să se facă nu trec pe la noi", spune directorul de la Automax Agigea, un magazin de accesorii auto care anul acesta şi-a deschis şi agenţie imobiliară. Oricum, în zona menţionată, "preţurile nu au cum să fie mai mici de 20 de euro pe mp", spune directorul Kadîr. În zonă, preţurile în extravilan ajung şi la 100 euro/mp

"20 de euro era un preţ de-acum trei ani. Cred că acum poate să treacă şi de 30 de euro", spune Dima Şiangă, administratorul societăţii care are în arendă majoritatea terenurilor agricole din zonă, şi care la Lazu exploatează circa 300 de hectare. Suprafaţa reuneşte în jur de 50 de proprietari, care "din câte ştiu, n-au primit încă propuneri de preţ ca să vândă", spune arendaşul.

Nici la primărie nu se ştie încă la ce nivel s-ar putea ridica propunerile (intermediarilor) austriecilor. "Dar, dacă ar fi după mine, eu aş face caz de expropiere pentru utilitate publică, pentru că este vorba de o investiţie extraordinară, care avantajează pe toată lumea. Dacă aş fi în locul guvernului, aş cumpăra eu terenurile de la proprietari şi le-aş da preţul corect - 20-30 euro/mp", spune Ion Ioniţă, primarul în exerciţiu de la Agigea.

Marea devine roşie şi la sud de Constanţa

Agigea trăieşte în aceste zile o adevărată revoluţie în administraţie. După un mandat de 12 ani sub culori PD, primarul Ioniţă îi cedează scaunul lui Cristian Cârjaliu de la PSD. Agigea rămăsese o insulă nepesedistă în coasta Constanţei.

Deşi la actualele alegeri intrase în turul al doilea, neaşteptat, primarul s-a retras din cursă. "Am fost dezamăgit de oameni. După tot ce am făcut, s-au lăsat ademeniţi", spune Ion Ioniţă.

Într-un soi de frondă faţă de concetăţenii săi, fostul primar - un învăţător, care declară că nu are afaceri - merge mai nou cu un jeep Volvo alb, "împrumutat de la prieteni": vrea să arate că "poate merge şi el cu jeep", precum oponentul său, administrator al Târgului de legume-fructe Constanţa. Cristian Cârjaliu admite că a dat, în preziua alegerilor, o sponsorizare pentru geamia din Agigea, dar "aceasta a fost pentru comunitatea locală, nu votează comunitatea".

Cât despre miza eventualei investiţii a austriecilor... "acum această investiţie mi se pare o utopie. Mai sunt mulţi paşi de făcut. Spre exemplu, nici terenul din port nu se poate da aşa uşor, e vorba de un teren public care se concesionează", spune noul primar.

Indiciu ministerial

Varianta Lazu a fost deja anticipată de ministrul transporturilor, Ludovic Orban, care, la începutul lunii, a declarat că s-a constituit o comisie interministerială pentru avizarea construirii unui combinat siderurgic în zona de sud-vest a Portului Constanţa Sud-Agigea.

"Este vorba de proiectul construirii unui combinat siderurgic pentru care portul va pune la dispoziţie o suprafaţă de 120 de hectare din domeniul propriu, uzina urmând să se extindă în extravilan", a arătat ministrul.

500 hectare reprezintă terenul pe care investitorul austriac VoestAlpine ar trebui să-l cumpere de la proprietarii din Agigea

Mai sunt mulţi paşi de făcut până la această investiţie. Spre exemplu, nici terenul din port nu se poate da aşa uşor, e vorba de un teren public care se concesionează
Cristian Cârjaliu, primar Agigea

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite