Surse. Prima rectificare bugetară negativă. Ce ministere pierd bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a înregistrat în primele şase luni un deficit bugetar de aproape 2% din PIB, impunându-se o rectificare bugetară negativă pentru menţinerea deficitului asumat.

„Ne străduim să păstrăm ţinta de deficit de 2.76%, să nu derapăm de la ţinta de deficit. Avem o rectificare uşor negativă, cu aproape 300 de milioane de lei”, susţin surse din Ministerul de Finanţe, citate de Radio Europa Liberă.

Cei de la Finanţe se plâng că au avut de plătit 2.8 miliarde de lei pentru taxa auto, care nu a fost inclusă la construcţia bugetului şi 500 de milioane de lei au fost acordate pentru diminuarea efectelor inundaţiilor.

Surse din minister susţin că Eugen Teodorovici ar dori să umble la excedentul din bugetul dedicat şomajului, care se ridică la aproape 8 miliarde de lei. Numai că sumele nu sunt uşor de luat din acest buget pentru a fi cheltuite în altă parte, deoarece intră în deficit.

   

Ministerele care pierd bani la rectificare:

Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, între 2.5 şi 3 miliarde de lei, din bugetul de 12.6 miliarde de lei. Motivul invocat de cei de la Finanţe este legat de faptul că Transporturile nu au realizat proiectele depuse.

„Au cheltuit în primele şase luni doar 30%. Şi după reducerea bugetului le rămân peste 5.5 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât au cheltuit în primele şase luni”, au declarat surse din Ministerul de Finanţe.

Chiar dacă promiteau în acest an peste 100 de km de autostradă, cei de la Transporturi sunt departe de atingerea acestei ţinte, de aceea banii nu au fost folosiţi. Autostrada Comarnic – Braşov, declarată de interes strategic în CSAT, nu intră în discuţie în acest an, anul viitor urmând să apară primele facturi pentru studiile de fezabilitate.

Sănătatea pierde şi ea bani la rectificare, având blocată o sumă de 400 de milioane de lei ca buffer. În primele şase luni, Ministerul Sănătăţii a cheltuit aproape 4 miliarde de lei din cele 11 miliarde alocate la începutul anului.

Şi Educaţia a înregistrat o sincopă, deoarece un program de 2 miliarde de lei cu fonduri europene privind tablele interactive nu a fost pus în practic, iar banii au rămas necheltuiţi. Astfel, reducerea pentru Ministerul Educaţiei urmează să fie de peste 2 miliarde de lei.

Administraţia Prezidenţială a primit banii ceruţi în plus – 9.5 milioane de lei, potrivit surselor din Ministerul de Finanţe.

Serviciul Român de Informaţii a obţinut 390 de milioane de lei, după ce au cerut 481 de milioane de lei.

SIE a cerut 60 de milioane de lei, dar a primit 47 de milioane de lei.

SPP-ului i se vor aloca 42 de milioane de lei, deşi cererea era pentru 46 de milioane de lei.

STS este singurul care este pe minus, având blocate 10% din fonduri, aproximativ 70 de milioane de lei.

Salariile din sistemul bugetar au ajuns la 10% din PIB, potrivit celor din Ministerul de Finanţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite