Studiu: Tranzacţiile cu terenuri au depăşit 350 milioane de euro în 2017. Care sunt cele mai „vânate” zone din Capitală
0Anul trecut, valoarea totală a tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptând segmentul industrial) a crescut semnificativ faţă de 2016, ca urmare a capacităţii pieţei de a absorbi atât proiecte mici, cât şi proiecte de peste 1.000 de apartamente. Mai mult de trei sferturi din valoarea tranzacţiilor, estimată la 350 milioane de euro, a ajuns în Capitală.
Valoarea totală a tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare (exceptând segmentul industrial) a crescut semnificativ în 2017 faţă de 2016, depăşind pragul de 350 mil. euro la nivel naţional. Conform datelor companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, aproximativ 70% din această valoare a revenit Capitalei, unde tranzacţiile cu terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale au reprezentat mai mult de jumătate din volumul investiţional.
În ceea ce priveşte preţurile, la nivel naţional, evoluţia lor a fost similară cu cea din 2016, acestea crescând, în medie, cu 10-15% faţă de 2016. Dinamica lor a variat, însă, în funcţie de regiune, astfel că anumite oraşe sau zone din Bucureşti şi-au păstrat valorile din 2016. Cu toate acestea, interesul pentru centrul şi nordul Capitalei şi pentru oraşele regionale în plină dezvoltare din punct de vedere al pieţei de birouri (Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov) a determinat o tendinţă ascendentă a preţului terenurilor.
În Bucureşti, cele mai căutate zone au fost centrul şi nordul
Dinamismul sectorului rezidenţial în ceea ce priveşte achiziţia de terenuri a venit ca urmare a capacităţii pieţei de a absorbi atât proiecte mici, cât şi proiecte de peste 1.000 de apartamente, în condiţiile în care, conform sondajelor efectuate de Comisia Europeană, dorinţa de a cumpăra o locuinţă a fost la cel mai crescut nivel post-criză. Cele mai active zone au fost centrul şi nordul Capitalei: Bulevardul Expoziţiei, Bucureştii Noi şi zona Băneasa-DN1-Jandarmeriei – datorită viitorului pol de birouri din zona Expoziţiei, dar şi zonele Floreasca-Barbu Văcărescu, Aviaţiei şi Pipera.
„Piaţa de terenuri traversează cea mai bună perioadă din ultimii 10 ani. Cererea s-a diversificat în decursul anului 2017 din punct de vedere al zonelor de interes şi al sectoarelor imobiliare care au nevoie de suprafeţe pentru noi dezvoltări. Mai mult, investitori noi şi-au făcut intrarea pe această piaţă, atraşi de randamentele superioare oferite de dezvoltarea imobiliară în piaţa locală comparativ cu alte pieţe sau sectoare economice. În Capitală, segmentului rezidenţial i-a revenit mai mult de jumătate din valoarea tranzacţiilor cu terenuri, care au crescut mai ales în valoare, restul fiind preluat aproximativ egal de segmentele de retail şi birouri”, a declarat Sînziana Oprea, director asociat în departamentul de terenuri al Colliers International Romania.
Pe retail, cererea a fost mai mare în ţară
În ceea ce priveşte interesul acordat achiziţiilor de terenuri pentru sectorul de retail, acesta a fost mult mai bine reprezentat la nivel de ţară decât în Bucureşti. Cererea a venit în egală măsură din partea dezvoltatorilor şi a retailerilor şi a vizat toate oraşele cu deficit de spaţii moderne de retail, inclusiv cele cu o populaţie sub 100.000 de locuitori.
Activitatea pe piaţa de terenuri pentru birouri a crescut cel mai mult în 2017 faţă de 2016, în special în Bucureşti, unde majoritatea dezvoltatorilor mari deja prezenţi au achiziţionat suprafeţe pentru proiecte noi. Zona care a atras cel mai mare interes a fost Bulevardul Expoziţiei, urmată de Bulevardul Preciziei şi zona centrală (Calea Victoriei).
În Bucureşti, cea mai mare tranzacţie a fost vânzarea platformei Policolor – 14 ha – pentru aproximativ 22 mil. euro, în scopul dezvoltării unui proiect mixt (retail şi rezidenţial). Alte tranzacţii notabile au fost reprezentate de achiziţiile făcute de GTC, Impact Developer&Contractor şi Atenor Group în zona Bulevardul Expoziţiei – tranzacţii în jurul valorii de 10 mil. euro fiecare, vânzarea terenului Fabricii Industria Iutei şi a clădirilor aferente – 2,7 ha – către Dedeman, într-o tranzacţie de aproximativ 6,7 mil. euro consiliată de Colliers International, şi achiziţia terenului Coca Cola, cu suprafaţa de 5,7 ha, făcută de Globalworth în zona Preciziei pentru viitorul sediu Renault.
De altfel, zona Expoziţiei s-a remarcat drept cea mai tranzacţionată din Bucureşti, înregistrând şase tranzacţii pentru dezvoltări de proiecte de birouri, rezidenţiale sau mixte, tranzacţii în care au fost implicaţi jucători mari precum Portland Trust, GTC, Atenor Group, Impact Developer&Contractor, Futureal şi Iulius Group. Aproximativ 8 ha de teren au fost securizate de către aceştia în zonă (la care se adaugă suprafaţa de teren cu pavilioanele expoziţionale Romexpo, care au făcut obiectul asocierii dintre CCIR şi Iulius Mall), majoritatea cu planuri urbanistice valabile care le permit investitorilor demararea rapidă a proiectelor.
ANCPI: În 2017 s-au vândut 627.802 imobile în toată ţara
Pe de altă parte, potrivit ANCPI, în 2017 s-au vândut la nivel naţional 627.802 de imobile, din care 82.477 în Bucureşti
„În anul 2017 au fost vândute, la nivelul întregii ţări, 627.802 de imobile. În luna decembrie 2017, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel naţional, a fost de 55.974”, a informat ANCPI.
Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în 2017, în Bucureşti – 82.477, Cluj – 43.774 şi Ilfov – 41.687. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Teleorman – 4.470, Sălaj – 3.920 şi Caraş-Severin – 3.615.
În luna decembrie 2017, cele mai multe imobile au fost vândute în Bucureşti – 8.774.
Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în anul 2017, a fost de 254.405. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate, anul trecut, în Bucureşti – 51.082, Ilfov – 18.043 şi Cluj – 16.621. La polul opus, se află judeţele Covasna – 1.100, Gorj – 1.023 şi Sălaj – 820.
Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole anul trecut sunt Timiş – 8.866, Arad – 7.670 şi Dolj – 7.373.