STUDIU 80% din cumpărători şi chiriaşi continuă să caute proprietăţi. Ce aşteptări au românii de la preţurile imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să scadă FOTO Sever Gheorghe
Românii se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să scadă FOTO Sever Gheorghe

Spre deosebire de cei interesaţi de achiziţii, care sunt mai dispuşi să amâne încheierea unei tranzacţii, o treime dintre potenţialii chiriaşi spun că nu pot face acest lucru.

Potrivit unui chestionar aplicat de Imobiliare.ro în rândul vizitatorilor de pe portal, în perioada 9-16 aprilie, majoritatea românilor care au o nevoie imobiliară în momentul de faţă se arată în continuare interesaţi de această piaţă, rămânând activi în procesul de căutare, în ciuda situaţiei create de răspândirea COVID-19. Pe segmentul închirierilor, disponibilitatea de a încheia o tranzacţie, chiar în actualul context de piaţă, este şi mai mare decât în materie de vânzări. Dintre cei care au răspuns chestionarului adresat de Imobiliare.ro, majoritatea, anume 72% din total, ar fi interesaţi de achiziţia unei proprietăţi imobiliare, în vreme ce 16% ar vrea să închirieze (restul nu au în vedere niciuna dintre aceste variante).

Aproximativ jumătate dintre potenţialii cumpărători au declarat că situaţia actuală le-a afectat puţin (26%) sau chiar deloc (25%) procesul de căutare a unei proprietăţi imobiliare, aceştia continuând să contacteze proprietarii sau agenţii vânzători pentru imobilele care îi interesează. Pe de altă parte, 32% dintre participanţii la studiu au spus că, deşi urmăresc proprietăţi, nu mai contactează proprietarii sau agenţii vânzători, în vreme ce restul de 17% şi-au suspendat căutarea.

Pe de altă parte, mai bine de 60% dintre cei interesaţi de închirieri au spus că situaţia actuală le-a afectat puţin (37%) sau chiar deloc (24%) procesul de căutare. Totodată, 21% dintre potenţialii chiriaşi au spus că, deşi continuă să urmărească proprietăţi, nu mai contactează proprietarii sau agenţii vânzători, în vreme ce aproximativ 18% şi-au oprit căutarea.

Doar 7% dintre cei interesaţi de o achiziţie ar renunţa la aceasta

Un fapt ce influenţează în mod direct puterea de cumpărare a populaţiei, inclusiv în materie de locuinţe, este, desigur, evoluţia veniturilor. În cadrul studiului derulat de Imobiliare.ro, 51% dintre respondenţii interesaţi de o achiziţie au declarat că veniturile familiei au rămas neschimbate în luna februarie, iar 46% au recunoscut că acestea s-au diminuat. În mod interesant, aproximativ 3% dintre cei chestionaţi au consemnat chiar majorări la acest capitol.

Dintre cei aflaţi în căutarea unei proprietăţi de închiriat, 36% au declarat că veniturile familiei au rămas neafectate în luna februarie, în timp ce 62% au înregistrat scăderi în această privinţă, iar 2% au înregistrat creşteri.

„Nevoia de locuire nu poate dispărea pur şi simplu, ea poate fi însă amânată. Ţinând cont de evoluţia situaţiei din domeniul sanitar, majoritatea potenţialilor cumpărători, mai exact 57% din total, au declarat că îşi pot amâna nevoia imobiliară cu aproximativ şase luni, în vreme ce 27% pot face lucrul acesta pentru o perioadă maximă cuprinsă între una şi trei luni. Aproximativ 9% dintre cei intervievaţi au, însă, o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 7% ar renunţa la achiziţie, în contextul actual de piaţă”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Spre comparaţie, doar 16% dintre potenţialii chiriaşi şi-ar putea amâna nevoia imobiliară cu peste şase luni, în vreme ce 49% pot face lucrul acesta pentru o perioadă cuprinsă între una şi trei luni. În mod interesant, însă, o treime dintre cei intervievaţi, anume 33%, au o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 2% ar renunţa la închiriere.

Aşteptările clienţilor cu privire la evoluţia preţurilor

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de vânzare pentru proprietăţile rezidenţiale, 12% dintre vizitatorii portalului estimează că acestea vor rămâne la fel în perioada următoare, în vreme ce 31% se aşteaptă la un recul uşor, de până la 10%, 35% estimează că scăderile vor fi cuprinse între 20% şi 30%, iar restul de 22% au în vedere un declin de peste 30%.

Cât despre evoluţia preţurilor de închiriere, 15% dintre potenţialii chiriaşi estimează că acestea vor rămâne la fel în perioada următoare, în vreme ce 32% se aşteaptă la un minus de până la 10%, 29% cred că scăderile vor fi cuprinse între 20% şi 30%, iar restul de 24% anticipează un declin de peste 30%.

Studiul s-a desfăşurat online pe platforma Imobiliare.ro în perioada 9-16 aprilie, pe un esantion de 5.200 de respondenţi, cumpărători şi chiriaşi aflaţi în proces de căutare la momentul declanşării crizei sanitare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite