Zona construcţiilor, puternic afectată de falimentul City Insurance. Patronate: Jumătate din piaţă apela la acest asigurător care era extrem de flexibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu, a transmis, marţi, în cadrul unui eveniment de specialitate, că zona construcţiilor a fost puternic afectată de falimentul City Insurance.

„Ştiţi foarte bine că au fost multe şocuri: şocul preţului materialelor de construcţii, şocul bancar - şi acesta este un şoc, mai ales în zona asigurărilor. Ştiţi bine că în construcţii avem mai multe tipuri de asigurări: fie de participare la licitaţie, de bună execuţie, de reţineri pentru avans. 

În momentul în care a avut loc un al doilea faliment major - şi de data aceasta cu o influenţă mult mai mare, mă refer a City Insurance, zona construcţiilor a fost puternic afectată - 50% din piaţa construcţiilor apelând la acest asigurător care, era extrem de flexibil, dar uitaţi flexibilitatea unde a dus, deşi nu construcţiile au contribuit la falimentul acestei companii, ci alte domenii. 

Sunt probleme majore pe care noi le întâmpinăm, care ne vor duce în situaţia de a nu mai fi capabili să ducem lucrările mai departe", a afirmat Cristian Erbaşu, transmite Agerpres.

Conform liderului patronatelor din construcţii, companiile suferă, în momentul de faţă, din lipsă de lucrări, deşi se anunţă foarte multe proiecte, însă ele întârzie să apară.

„În Occident, în schimb - în Franţa, Italia, Germania - a izbucnit o avalanşă de proiecte care chiar se derulează. În condiţiile astea, din nou avioanele sunt pline într-o singură direcţie cu lucrători din construcţii care pleacă în fiecare zi, care sunt cei mai tineri, cei mai buni, cei mai în forţă, cei mai pricepuţi. 

Cei mai pricepuţi calificaţi - aceştia deja pleacă. Dacă ar fi fost proiecte care se derulau deja în România, măcar o parte dintre ei ar fi putut fi păstrată să lucreze", a susţinut Cristian Erbaşu.

Potrivit acestuia, „sunt voci în piaţă care spun că vor veni firme din afară".

Vor veni şi veţi vedea că nu se vor adapta şi nu vor lucra. Firmele turceşti lucrează bine în Turcia, vor veni în România, dar au nevoie de forţă de muncă locală, au nevoie de companii cu care să colaboreze local. Vom vedea cât de bine se vor adapta condiţiilor din Uniunea Europeană. Foarte multe dintre ele sunt firme extrem de bune. Acestea vin doar pentru a lua o lucrare-două şi vor pleca", a arătat acesta.

Constantin Erbaşu mai precizează că ţara noastră are mult de recuperat în ceea ce priveşte managementul şi digitalizarea.

„Dacă autorităţile nu se străduiesc să se dezvolte în această direcţie vom rămâne în acest blocaj al transferului de hârtii care produc blocaje, întârzieri şi, de cele mai multe ori, chiar costuri suplimentare", a mai spus liderul patronatelor din construcţii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite