Toni Greblă şi-a instalat fiul la conducerea IAR Ghimbav, companie strategică de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă FOTO SGG.gov.ro
Toni Greblă FOTO SGG.gov.ro

Octavian Greblă, fiul secretarului general al Guvernului, Toni Greblă, a fost instalat la conducerea companiei strategice IAR Ghimbav, care se ocupă cu fabricarea de echipamente pentru industria aeronautică.

Decizia de a-l numi pe Octavian Alin Greblă în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al IAR Ghimbav a fost publicată miercuri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Hotărârea a fost luată de acţionarii IAR Ghimbav, însă la adunarea generală a participat doar reprezentantul Ministerului Economiei, care deţine 64,89% din numărul de acţiuni.

Din noul Consiliu de Administraţie, cu mandate provizorii, mai fac parte Ruxandra-Rodica Anghel (director direcţia industria de apărare de la Ministerul Economiei), Alin Guţu (consilier în cabinetul Ministerului Economiei) şi Măriuca-Oana Pistol (consilier superior în Ministerul Economiei, a condus anterior Consiliul de Administraţie), dar şi fostul deputat Emil Niţă, care este administratorul independent.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în luna septembrie de Măriuca-Oana Pistol, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, funcţia este remunerată cu 2.761 lei pe lună, net.

Cine este Octavian Greblă

Octavian Alin Greblă este fiul lui Toni Grebă, secretar general al Guvernului. Toni Greblă a fost achitat definitiv, în vara anului 2019, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care era judecat pentru fapte de corupţie, respectiv: trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Toni Greblă a fost achitat şi de prima instanţă, în mai 2018.

Octavian Greblă nu a publicat niciun CV, până în prezent.

Potrivit unei declaraţii de avere depuse recent, el mai deţine şi funcţia de consilier juridic la Compania Naţională de Investiţii. De asemenea, el este consilier şi la Ministerul de Externe, de unde încasează un venit anual de 73.200 lei.

Octavian Greblă a fost şi viceconsul la Paris, începând cu anul 2012 şi cel puţin până în anul 2015, fiind detaşat direct de la Ministerul Afacerilor Europene.

Presa locală susţine că Octavian Greblă şi-ar fi făcut studiile în Elveţia, după care a revenit în ţară şi a intrat în afaceri, mai precis în afaceri cu statul, potrivit portalului România Curată. El s-a asociat cu Mihai Prundianu, unul dintre „băieţi deştepţi“ din energie, la firma S.C Electra Balistic S.R.L şi au cumpărat de la stat energie la un preţ scăzut, după care au revândut-o tot statului, dar la un preţ mai ridicat.

Octavian Greblă este şi fost economist la compania Vulcan. De asemenea, el este fost avocat, fiind suspendat din baroul Dolj.

Fostul ministru Titus Corlăţean a lămurit o parte din misterul care înconjoară parcursul profesional al fiului lui Toni Greblă: „Domnul Alin Octavian Greblă are studii superioare în domeniul managementului instituţiilor europene şi o experienţă de 7 ani în funcţie specifică, în cadrul Scretaritului General al Guvernului, Departamentului pentru Afaceri Europene, respectiv Ministerul Afacerilor Europene”.

IAR Ghimbav, companie strategică

IAR Ghimbav (sau IAR Braşov) a fost înfiinţată încă din anul 1925 şi reînfiinţată după 1968. Este o companie strategică de interes naţional, activitatea sa fiind de fabricare de echipamente pentru industria aeronautică. Este o companie listată la bursă.

Din 1970, IAR Ghimbav a devenit unicul fabricant de elicoptere din România, atât militare cât şi civile. Începând cu anul 1978, a rămas singurul fabricant mondial al versiunii militare a elicopterului Puma, al cărui contract de licenţă este semnat în 1974.

IAR Ghimbav a produs şi livrat mai mult de 360 elicoptere Puma şi Alouette III sub licenţă Aerospatiale (astăzi integrată în compania Airbus Helicopters fosta Eurocopter SAS),830 planoare şi motoplanoare, precum şi 136 avioane uşoare în proprie concepţie.

În prezent, IAR Ghimbav este o unitate specializată pentru mentenanţă, reparaţii şi reparaţii capitale pentru elicopterele Puma şi Alouette III.

IAR Ghimbav a obţinut un profit net de 28,7 milioane lei, în 2018, în creştere cu 18,8% faţă de anul anterior. Cifra de afaceri afaceri netă a companiei a urcat de la 192,725 milioane lei la sfârşitul lui 2017, la 264 milioane lei la 31 decembrie 2018.

Acţionarii companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AVAS) - 64,89% din capitalul social, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) şi juridice (5,98%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite