UPDATE Toni Greblă, achitat în dosarul în care a fost judecat pentru corupţie. Un judecător ar fi vrut altceva. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Curtea Supremă a pronunţat, joi, sentinţa definitivă în procesul în care secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost judecat pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Asfel, instanţa a decis, cu majoritate, achitarea lui Toni Greblă. Unul dintre magistraţi a făcut opnie separată.

UPDATE Unul dintre judecători a făcut opinie separată.

„Cu opinie separată, numai în ceea ce priveşte infracţiunile de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă (...) în sensul schimbării încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatului Greblă Toni, din două infracţiuni de trafic de influenţă într-o infracţiune unică de trafic de influenţă prevăzută cu consecinţa condamnării inculpaţilor Greblă Toni şi Bîrcină Ion la pedepse principale în cuantumul minimului special de 2 ani închisoare, pedepse complementare pe o perioadă de 5 ani şi pedepse accesorii”, se arată în minuta sentinţei.

Toni Greblă a fost achitat şi de prima instanţă, în mai 2018. 

Fostul senator şi judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015. 

DNA a cerut condamnarea lui la închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. 

Procurorii arată în actul de inculpare că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă. De asemenea, notează procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei. În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale. În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.

În 11 mai 2018, magistraţii instanţei supreme au dat decizie de achitare pentru toate cele patru capete de acuzare. De asemenea, au fost achitaţi şi Ion Bîrcină, Mihai Prundariu, Victor Dolghi şi Gheorghe Grecu, judecaţi în acelaşi dosar. Instanţa a ridicat şi măsurile asiguratorii dispuse de DNA asupra bunurilor acestora. 

În septembrie 2018, Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite