Tăriceanu: Creşterea economică trebuie să se vadă în puterea de cumpărare. Salarile şi pensiile vor creşte în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care i-a transmis că oficialii Comisiei Europene au preocupări cu privire la depăşirea ţintei de 3% a deficitului bugetar, dar că acest lucru nu se va întâmpla.

"Ieri am avut o discuţie directă cu domnul Teodorovici pe care l-am rugat să îmi dea detalii şi vă pot relata care sunt chestiunile. Ministrul de Finanţe mi-a explicat că există o comunicare regulată cu Comisia Europeană care sigur că privind tabloul şi-a exprimat anumite preocupări cu privire la deficitul bugetar şi o depăşire a acestuia, cel de 3%. Cum s-a mai vorbit şi anii trecuţi şi nu s-a întâmplat. Preocuparea noastră e e axată pe două direcţii. Atât timp cât există creştere economică ea trebuie să se vadă în puterea de cumpărare. Salariile şi pensiile vor creşte în continuare. Avem nişte obiective asumate în programul de guvernare, iar ele trebuie să se axeze pe realităţile economice", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi seară la Digi 24.

Liderul ALDE a mai precizat că "a doua direcţie trebuie să păstrăm în cadrul bugetului un anumit raport între cheltuielile salariale şi cele pentru investiţii. Ministrul de Finanţe mi-a spus – urmăresc cheltuielile pe investiţii. Că vor creşte cu 1%, cu 50% salariile nu vă pot spune nimic. Intrăm în domeniul speculaţiei. Găsesc uşor 1, 2 miliarde unde putem face economii. Dar nu sunt semne că depăşim deficitul bugetar pe anul 2018".

Senatorul PNL Florin Cîţu a anunţat, sâmbătă, că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Cîţu prezintă în acest sens un document trimis Comisiei Europene de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, prin care coaliţia de guvernare promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

În schimb, Eugen Teodorovici, a spus, sâmbătă, că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Tot sâmbătă, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Legea salarizării se aplică aşa cum a fost publicată în Monitorul Oficial şi că a colaborat cu ministrul de Finanţe, cu toate că au fost speculaţii că se contrazic, subliniind că deşi Comisia Europeană a cerut mai multe scenarii, nu înseamnă că vor îngheţa salariile.

Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la începutul lunii iunie a anului 2017, în perioada Cabinetului Grindeanu, iar aplicarea este programată începând cu 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite