Statul caută soluţii pentru firmele private care îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic. Câţi bani ar urma să primească angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani

Statul caută soluţii pentru a ajuta financiar firmele din domeniul privat care sunt nevoite să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic, a declarat ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, la RFI.

”Aş vrea să le mulţumesc frumos companiilor pentru faptul că încearcă să găsească soluţii, dincolo de ceea ce-şi propune să facă Guvernul”, a declarat Violeta Alexandru, la RFI.

Ministrul interimar al Muncii declară că Guvernul analizează o soluţie pentru mediul privat, afectat de criza coronavirusului: ”Am discutat inclusiv cu privire la o potenţială soluţie financiară de sprijin pentru mediul privat. Analizăm imediat ce se termină ziua de astăzi, respectiv se clarifică situaţia Guvernului, sub aspectul votului din Parlament, pentru că din păcate, criza s-a suprapus peste situaţia politică, în care noi avem în acest moment pârghii limitate de a acţiona, dar vă confirm că discuţia a avut loc.

Ne preocupă găsirea unor tipuri de sprijin pentru companii. Facem o analiză pe domenii de activitate, să vedem care dintre domenii sunt expuse cu prioritate acestei crize prin care trecem, dar soluţia o luăm doar în consultare cu partenerii noştri, pentru că primim semnale şi de la patronate şi de la sindicate în acest sens, după cum primim şi semnalul asumării de responsabilitate din partea companiilor şi aş vrea să le mulţumesc frumos pentru faptul că-şi asumă şi pentru faptul că încearcă să găsească soluţii, dincolo de ceea ce-şi propune să facă Guvernul”.

Violeta Alexandru precizează că ar putea fi vorba de un sprijin în privinţa şomajului tehnic: ”Mă gândesc implicit la o soluţie care să ducă către fondurile privind acoperirea cheltuielilor de şomaj tehnic. În sensul acesta mă gândesc, pentru angajaţi, pentru cei care ajung în situaţia de a avea nevoie de fonduri de şomaj, dar nu este singura măsură. Este o discuţie pe care o facem implicit cu cei care lucrează pe această temă din Ministerul Finanţelor. În momentul în care vom contura o soluţie, o vom da publicităţii”.

Ce înseamnă şomaj tehnic şi cu cât ar fi plătiţi angajaţii

Şomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activităţii unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare. În acest caz, contractele de muncă ale salariaţilor sunt suspendate la iniţiativa angajatorului, care însă e obligat să le plătească acestora o indemnizaţie lunară, scrie avocatnet.ro.

Codul muncii este cel care prevede ideea de şomaj tehnic, chiar dacă prevederile legale nu indică în mod expres această denumire. Este vorba de acea situaţie de dificultate ce permite angajatorului să-şi întrerupă temporar activitatea.

Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaţilor li se suspendă contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului. Adică fără aprobarea salariaţilor. Astfel, contractele sunt doar suspendate, dar relaţiile de muncă nu încetează.

Totuşi, în perioada de întrerupere a activităţii, actul normativ prevede că salariaţii trebuie să primească o indemnizaţie lunară. Deşi suma trebuie să fie de cel puţin 75% din salariul de bază, aceasta poate fi şi mai mare de-atât. Practic, angajatorii pot alege să meargă şi peste acel procent, dar în niciun caz nu pot merge sub el.

Pe durata perioadei de şomaj tehnic, salariaţii se află la dispoziţia anajatorului, din moment ce relaţiile de muncă dintre părţi încă există. Atunci când se decide reluarea activităţii, salariaţii se întorc la lucru şi primesc din nou salariile obişnuite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite