Românii plecaţi în vacanţe oferite de falimentarul Thomas Cook trebuie să se adreseze Ministerului Turismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
turism thomas cook

Falimentul Thomas Cook, cea mai veche companie de turism din Europa, a afectat circa 600.000 de turişti din înreaga lume, majoritatea britanici. Oficialii de la Bucureşti încearcă să afle dacă printre ei se află şi români, cerându-le să sesizeze autorităţile pentru repatriere.

Negocierile de ultim moment pentru salvarea Thomas Cook, companie de turism cu o istorie de 178 de ani, au eşuat, iar Autoritatea pentru Aviaţie Civilă (CAA) în Marea Britanie a anunţat că grupul îşi încetează imediat activitatea. 

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, printre ei s-ar putea afla şi români, pentru repatrierea cărora autorităţile vor demara procedurile.

Până la momentul redactării acestui articol, Ministerul Afacerilor Externe şi reprezentanţii Thomas Cook nu au răspuns solicitării „Adevărul”, MAE precizând însă telefonic că ne va comunica de îndată ce va primi informaţiile.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Ministerului Turismului ne-au spus că apelează la românii care au cumpărat vacanţe de la Thomas Cook, fie şi prin subcontractori, să-i sesizeze cu privire la locul unde se află şi dacă au nevoie să fie repatriaţi.

„Din informaţiile noastre sunt doar câteva agenţii de turism din România care au subcontractat pachete turistice de la Thomas Cook. Le cerem românilor să sesizeze Ministerul Turismului”, au precizat pentru „Adevărul” reprezentanţi ai Ministerului Turismului.

Cea mai veche companie de turism din lume, Thomas Cook, şi-a anunţat falimentul luni dimineaţă, după ce negocierile prin care se încerca salvarea firmei au eşuat. La momentul intrării în faliment, acolo lucrau 9.000 de oameni care gestionau vacanţele a circa 600.000 de turişti. 

Autoritatea de aviaţie a anunţat luni, la ora 2 dimineaţa, că cea mai veche companie de vacanţe din lume a intrat în administrare specială şi că toate zborurile şi rezervările au fost anulate, potrivit The Guardian, citat de Hotnews.

Peter Fankhauser, directorul executiv al Thomas Cook, a declarat că regretă profund falimentul şi şi-a prezentat scuze milioanelor de clienţi şi miilor de angajaţi.

Guvernul şi ACA au declanşat cea mai mare operaţiune de repatriere din Marea Britanie, denumită „Operaţiunea Matterhorn”. Potrivit The Guardian, în operaţiunile de repatriere, care vor avea loc până în 6 octombrie, şi care ar putea costa circa 150 de milioane de lire, vot fi utilizate avioanele British Airways şi easyJet.

Ministrul de Externe, Dominic Raab, i-a asigurat duminică pe cei aflaţi în vacanţă că nu vor rămâne blocaţi în străinătate şi că guvernul britanic se va ocupa de repatrierea lor.

Întâlnirea dintre executivii companiei de turism şi reprezentanţii acţionarilor (cel mai mare acţionar al firmei fiind conglomeratul chinez Fosun), desfăşurată timp de 11 ore la sediul unei firme de avocatură din centrul Londrei nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Clienţii Thomas Cook aşteaptă acum nerăbdători să se poată întoarce acasă. Tour-operatorii plătesc de regulă hotelurile la 90 de zile după plecarea oaspeţilor, astfel încât hotelierii sunt îngrijoraţi acum că nu îşi vor mai vedea banii.

Clienţii unui hotel din Tunisia spun că au fost sechestraţi de agenţii de securitate ai unui hotel, executivii respectivului hotel dorind plata unei garanţii că îşi va primi banii pe vacanţele turiştilor. În final, disputa a fost rezolvată, iar turiştii au fost lăsaţi să plece.

Thomas Cook (1808-1892) este considerat „părintele turismului” din istoria turismului organizat deoarece, el a fost primul care a conceput un produs integrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite