România a devenit a 13-a economie din UE, după ce a depăşit Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a devenit anul trecut a 13-a cea mai puternică economie din Uniunea Europeană (fără Marea Britanie), după ce produsul intern brut al ţării l-a depăşit pe cel al Cehiei, arată o analiză realizată de Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Eurostat a publicat marţi estimările preliminare cu privire la evoluţia PIB-ului şi a componentelor pentru ţările membre ale Uniunii Europene în anul 2019. „Din perspectiva evoluţiei PIB-ului nominal în 2019 România a înregistrat un nivel de peste 222 miliarde euro, depăşind Cehia şi poziţionându-se pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene (fără Marea Britanie)", spune Andrei Rădulescu. Este totuşi de menţionat faptul că Cehia a avut, la nivelul anului 2019, o populaţie de circa 10,6 milioane de locuitori, cu mult sub a României. „România a depăşit Grecia în 2017 şi Portugalia în 2018. De asemenea, atragem atenţia cu privire la faptul că PIB-ul nominal a crescut cu aproximativ 97 miliarde euro în deceniul anterior (2009-2019)”, mai arată în raportul citat.

Potrivit analistului, această evoluţie a fost puternic influenţată de reducerea economiei informale, în contextul dezvoltării reţelelor de comerţ şi fiscalizării mai active. Pe de altă parte, dinamica investiţiilor productive a fost una lentă în deceniul anterior, în contextul resimţirii impactului valurilor Marii Recesiuni. În acest context, Andrei Rădulescu subliniază că una din provocările cu care se confruntă economia României în acest deceniu este tranziţia de la cantitativ la calitativ, prin implementarea unui mix echilibrat de politici economice, axat pe dezvoltare durabilă.

Andrei Rădulescu estimează că România poate intra în primele 10 economii ale Uniunii Europene până la finalul acestui deceniu, după un „scenariu condiţionat de implementarea de proiecte investiţionale pe criterii de calitate şi eficienţă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite