România amână din nou aderarea la zona euro. Care sunt motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel a felicitat România pentru angajamentul faţă de intrarea  în zona euro

România se confruntă în prezent cu o serie de dezechilibre pe care va trebui să le repare, iar abia apoi va putea elabora un nou calendar de aderare la zona euro, arată un document al Ministerului Finanţelor, care confirmă că în prezent ţara noastră nu îndeplineşte criteriile de adoptare a monedei europene.

Potrivit documentului, aderarea la zona euro presupune, în primul rând, îndeplinirea de către România a criteriilor de convergenţă, care momentan, în contextul pandemiei, nu sunt bifate.

„România se confruntă în prezent cu o serie de dezechilibre macroeconomice, unele dintre ele accentuându-se în contextul pandemiei. Astfel, nu sunt îndeplinite criteriile de convergenţă nominală referitoare la solidaritatea finanţelor publice (deficitul bugetar depăşeşte pragul de 3% din PIB, iar România se află în procedură de deficit excesiv), stabilitatea preţurilor (rata inflaţiei depăşeşte media primelor trei state cu cele mai bune performanţe în acest sens, şi convergenţa ratei dobânzii pe termen lung (aceasta fiind superioară nivelului de referinţă)”, arată documentul, prezentat iniţial de profit.ro.

În plus, deşi cursul de schimb nu a înregistrat oscilaţii majore, România nu participă la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), unde trebuie să se menţină pentru cel puţin doi ani anterior intrării în zona euro.

De asemenea, conform documentului, „legislaţia României nu este compatibilă în întregime cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.

Mai mult, ministerul arată că „România se confruntă cu o serie de dezechilibre macroeconomice, unele dintre acestea accentuându-se în contextul pandemiei”.

Prin urmare, autorităţile arată că se vor concentra, într-o primă etapă, pe restabilirea echilibrelor macro-economice, simultan cu combaterea efectelor pandemiei de coronavirus şi aplicarea Planului Naţional de  Redresare şi Rezilienţă, care are o finanţare de 30 miliarde de euro din fonduri europene. Abia, ulterior, Guvernul va elabora un nou calendar de adoptare a monedei euro.

„În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să îşi restabilească echilibrele interne şi externe şi să îndeplinească o serie de condiţii de robusteţe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât şi social. Pe termen scurt/mediu, accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în aşa fel încât reformele şi investiţiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor şi Ia o dezvoltare sustenabilă. În contextul celor menţionate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, indică documentul oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite