Reguli mai simple pentru deschiderea de firme. Pentru ce nu vei mai avea nevoie de acordul vecinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înfiinţarea de firme va fi mai puţin birocratică: proprietarii unei firme de apartament nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor, într-un apartament vor putea avea sediu social mai mult firme, iar o persoană va putea fi acţionar unic în mai multe societăţi.

În data de 2 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat propunerea legislativă iniţiată de deputatul USR Claudiu Năsui pentru modificarea Legii privind societăţile comerciale. Modificările au intrat în vigoare începând cu data de 5 iulie.

Firmă de apartament fără acordul vecinilor

Una din cele mai importante modificări este că va putea fi înfiinţată o firmă într-un apartament, fără acordul vecinilor şi al asociaţiei de proprietari, dacă la sediul social nu se desfăşoară activitate comercială.

„Eliminarea acestui aviz, pe lângă simplificarea formalităţilor de înregistrare a unui sediu social de către antreprenori, elimină şi posibilitatea unui refuz abuziv din partea vecinilor, întrucât activitatea specifică sediului social nu este incompatibilă cu destinaţia de locuinţă a spaţiilor învecinate”, afirmă avocaţii companiei de consultanţă PwC.

Mai multe firme cu acelaşi sediu

O altă modificare stabileşte faptul că la acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi, fără a exista un număr maxim. Noua lege a eliminat interdicţia ca în aceeaşi încăpere să aibă sediul o singură societate. Aşadar, pentru noii antreprenori nu va mai fi necesară obţinerea certificatului emis de către organul fiscal care să ateste faptul că pentru respectivul imobil nu a fost înregistrat un alt document care atestă cedarea dreptului de folosinţă sau obţinerea declaraţiei de nesuprapunere a sediului social.

Potrivit avocatului Gabriel Biriş, în teorie acest lucru ar putea genera ceva probleme cu evaziunea, însă în practică, această restricţie introdusă în 2010 nu a redus deloc evaziunea.

Asociat unic în mai multe firme

Orice persoană fizică sau juridică va putea deţine calitatea de asociat unic în mai multe societăţi. Legea nu impune un număr maxim. Până acum, existau restricţii care permiteau calitatea de asociat unic într-o singură firmă.

Iniţiatorii au urmărit accelerarea procesului de înmatriculare a noilor societăţi şi implicit stimularea iniţiativelor antreprenoriale.

„Aceste interdicţii, incluse încă din 1990 – nimeni nu ştie exact de ce – au produs de-a lungul timpului foarte multe încurcături investitorilor serioşi, au făcut mai dificile şi mai scumpe tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii şi au îngreunat activitatea holdingurilor, absolut degeaba”, afirmă avocatul Gabriel Biriş.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite