Articol publicitar

Premieră în Constanţa. Smart Energy Expo, 19-21 august 2022

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

Sectorul energetic, atât la nivel european, cât şi în România, se află în plin proces de tranziţie către „energia verde, curată“, în ciuda dificultăţilor provocate de pandemia de COVID-19 sau de provocările războiului din Ucraina.

În acest context, atât industria energetică cât şi autorităţile publice se confruntă cu provocarea de a decarbona sistemele energetice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a promova surse regenerabile. În acelaşi timp trebuie să asigurăm securitatea aprovizionării cu energie electrică la un nivel de cost accesibil pentru consumatorul final. Rolul pe care România şi-l va asuma în abordarea tranziţiei energetice va determina dacă ţara noastră va reuşi să beneficieze de această schimbare sau dacă mai degrabă va suporta costurile acesteia.

În premieră, la Constanţa, în luna august, Camera de Comerţ, Industrie şi Navigaţie cu sprijinul Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă, al Asociaţiei pentru Dezvoltare Regională şi Politici Europene, şi al cotidianului Adevărul în calitate de partener media, organizează un eveniment de tip ”Expo & Talks”, la care îşi dau întâlnire actorii importanţi din zona de business al energiei inteligente şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale precum şi ai mediului academic, pentru prezentarea, analizarea şi accesarea celor mai recente inovaţii in domeniu.

Schimbările climatice au devenit o prioritate pe agenda decidenţilor, ce caută răspunsurile potrivite la preocupările oamenilor de ştiinţă cu privire la impactul activităţilor economice asupra mediului. Chiar dacă multe companii mari din întreaga lume şi-au exprimat angajamentul pentru construirea unei lumi mai sustenabile, COVID-19 a scos la iveală multe din vulnerabilităţile mediului de afaceri. Criza sanitară a amplificat îngrijorările cu privire la schimbările climatice şi a atras mai multă atenţie asupra creşterii sustenabilităţii şi protecţiei mediului în întreaga lume. Necesitatea decarbonării a generat schimbări în strategiile globale ale guvernelor şi companiilor în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi sursele de energie regenerabile

Iniţiativa de la Constanţa se doreşte o platformă utilă de schimb de informaţii şi exemple de bune practici care să poată contribui la dialogul dintre mediul privat şi cel public, în contextul potenţialului energetic deosebit al judeţului şi al regiunii Dobrogea. Pe parcursul evenimentului vor avea loc dezbateri pe teme precum sursele de finantare nerambursabile pentru eficienţa energetică, digitalizarea şi mobilitate urbană durabilă tranziţia energetică în domeniul public; eficienţa energetică şi eficientizarea costurilor companiilor; securitatea energetică şi geostrategie

Evenimentul va reuni  expozanţi care vor avea ocazia să-şi prezinte produse şi soluţii din domeniul energiei regenerabile, componente pentru sisteme fotovoltaice, panouri fotovoltaice, invertoare, contoare, tablouri dar şi staţii de încărcare pentru maşini electrice, soluţii pentru iluminat şi alimentare cu energie electrică, independente de reţeaua convenţională, care să eficientizeze consumul de energie electrică şi termică cu ajutorul dispozitivelor smart home, etc. O altă categorie importantă de expozanţi este reprezentată de producătorii din surse convenţionale de energie care pot prezenta soluţiile identificate de aceştia pentru facilitarea accesului către tranziţia verde.

Europa, numitorul comun

În cadrul SMART ENERGY EXPO, un rol important va fi acordat dezbaterilor publice sub forma unor ateliere de lucru care vor pune la aceeaşi masă sectorul energetic cu cel public şi mediul nonguvernamental şi cel academic într-o încercare de identificare a celor mai bune soluţii pentru atingerea obiectivelor de decarbonare stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Astfel Europa trebuie să dubleze ponderea electricităţii produse din surse regenerabile până la finele deceniului pentru a-şi putea atinge ţinta vizând reducerea emisiilor cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990. Politică europeană este încurajată şi de o serie de lucruri legate de comportamentul consumatorilor, care devin tot mai conştienţi de impactul asupra mediului înconjurător. În România, decarbonarea sectorului energetic se bazează în mare măsură pe sprijinul oferit de Pactul Verde European prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Potenţialul energiei regenerabile pe piaţa locală poate deveni motorul decarbonării sectorului energetic românesc, atâta timp cât iniţiativele publice se sincronizează cu intenţiile de business.

SMART ENERGY EXPO reprezintă mediul propice prin care companiile, mai mari sau mai mici, îşi pot face promovarea produselor si a serviciilor din domeniul energiei inteligente (Smart Energy) sau conexe, se pot orienta către noi pieţe, îşi pot identifica şi găsi noi parteneri de afaceri. Totodată, participanţii şi vizitatorii pot afla şi cele mai noi tendinţe din domeniului energetic, derivate şi integrate in politicile si standardele cerute la nivelul Uniunii Europeane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite