Peste 8.000 de antreprenori şi-au suspendat activitatea în ultimul an. Cum au dispărut de pe piaţă câteva mii de firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ţara noastră poate atinge un nivel al insolvenţelor similar cu cel înregistrat în urmă cu zece ani, în criză economică, după ce aproximativ 5.632 de com¬panii au intrat în insolvenţă şi peste 8.000 de antreprenori şi-au suspendat activitatea în ultimul an.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în prima lună a acestui an, 2000 de firme au dispărut din piaţă, cele mai multe fiind din Capitală, transmite Digi24.

Florin Grigore, antreprenor, a declarat: "Am avut un restaurant în Bucureşti pe care l-am închis din cauza pandemiei. Nu am reuşit să găsim o soluţie cu chiria, să negociem cu proprietarul pentru a supravieţui pe perioada pandemiei. A trebuit să eliberăm locaţia".

Conform sursei citate, criza a spulberat multe domenii de activitate, precum comerţul tradiţional, HoReCa sau industria de evenimente. 

Acesta este şi cazul Iuliei care face eforturi de un an să ţină deschis restaurantul pe care l-a înfiinţat alături de familia să în urmă cu două decenii. A aplicat şi pentru granturi, dar finanţarea întârzie să apară.

Iulia Boţârcă, patron de restaurant, a explicat: "Se împlinesc 90 de zile de când am primit şi semnat contractul pentru a primi granturile. Nu mi se pare normal ca statul să nu-şi ia un termen. Noi, ca aplicanţi, dacă nu dădeam răspuns în 20 de zile nu mai primeam banii. E o bătaie de joc la adresa noastră. Nu ştii ce să le spui angajaţilor mai departe, nu ştii ce să le mai răspunzi la întrebări, nu le mai poţi oferi siguranţă zilei de mâine. Sunt oameni care nu-şi pot găsi cu uşurinţă un loc de muncă".

2020 a fost şi anul în care companiile au trimis numeroşi angajaţi în şomaj tehnic. De la începutul pandemiei, peste 1,2 milioane de români au fost nevoiţi să stea acasă săptămâni sau luni întregi. Guvernul a încercat să sprijine mediul de afaceri şi să le ofere o mână de ajutor antreprenorilor.

Robert Croitoru, analist financiar, a transmis: "A fost un an contradictoriu, a început cu panică generalizată, toată lumea a încercat să se adapteze. Oamenii au încercat să se adapteze, dar nu au reuşit. Au avut acel beneficiu când au fost scutiţi de taxe, lucru care s-a terminat pe 25 decembrie când s-au închis multe afaceri pentru că nu au reuşit să-şi plătească taxele. Au primit o altă facilitate care se termină acum, pe 31, prin care putem să reeşalonăm însă cu un cost. Trebuie plătite ratele de anul trecut şi să achiţi datoriile curente". 

Analiştii avertizează că 2021 va aduce provocări suplimentare pentru revenirea mediului de afaceri, din cauza datoriilor acumulate şi a rostogolirii creditelor îngheţate anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite