Iohannis s-a zbătut degeaba. Parlamentul a adoptat bugetul în forma iniţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a adoptat miercuri bugetul pe anul 2019, în forma iniţială, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis, care a solicitat modificări.

Legea a fost votată cu 245 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi 2 abţineri. Reexaminarea solicitată de Klaus Iohannis a fost respinsă cu voturile PSD, ALDE şi UDMR.

Şeful statului, care a şi contestat legea la Curtea Constituţională, sesizarea fiindu-i respinsă, şi-a epuizat astfel căile de atac şi va fi nevoit să o promulge.

Anterior, comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui la proiectul legii bugetului de stat pe 2019, dând raport de admitere formei iniţiale a acesteia. Dezbaterile în comisii au durat mai puţin de o oră, timp în care toate amendamentele partidelor de Opoziţie au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD şi PNL-USR. A fost prezent la dezbatere şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleşilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.

De ce a cerut Iohannis reexaminarea

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, apreciind că acest lucru este necesar întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

„Separat de motivele de neconstituţionalitate, considerăm că Legea bugetului de stat pe anul 2019 se impune a fi reexaminată de către Parlament, întrucât alocarea resurselor bugetare este, pe de o parte, fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Mai mult, bugetul pentru anul 2019 afectează dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice, în special segmentele programate de autostradă care ar trebui să contribuie direct la dezvoltarea societăţii. Totodată, această lege ar trebui reanalizată sub aspectul modului în care sunt alocate resursele în domeniile sănătăţii şi educaţiei, cu atât mai mult cu cât au crescut în mod semnificativ alocările destinate partidelor politice”, afirmă preşedintele în cererea de reexaminare, potrivit News.ro.

Argumentele şefului statului sunt: cadrul macroeconomic pe care s-a fundamentat bugetul anului 2019 este lipsit de realismul necesar unei construcţii bugetare credibile; veniturile bugetare sunt supraestimate; cheltuielile bugetare sunt subestimate; deficitul bugetar pune în discuţie respectarea unor obligaţii asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene;  arhitectura bugetelor unităţilor administrativ teritoriale afectează dezvoltarea comunităţilor locale;  majorarea sumelor alocate pentru finanţarea partidelor politice apare ca fiind nejustificată în raport cu subfinanţarea altor domenii.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, însă, sâmbătă, la Slobozia, că ”bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros” şi nu este nevoie de modificări aşa cum a cerut preşedintele Klaus Iohannis.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite