Ordonanţa privind amânarea plăţii unor certificate verzi rămâne în ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordonanţa menţionează că se amână de la 1 iulie acordarea unui număr de două certificate verzi la fotovoltaic şi câte unul la eolian şi microhidro FOTO Reuters
Ordonanţa menţionează că se amână de la 1 iulie acordarea unui număr de două certificate verzi la fotovoltaic şi câte unul la eolian şi microhidro FOTO Reuters

Ordonanţa privind amânarea plăţii unui număr de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă nu se va aplica de la 1 iulie. Motivul: Ordonanţa, în forma actuală, poate fi interpretată în mai multe feluri.

Din dorinţa de a reduce cât mai repede costurile cu energia în industrie şi pentru populaţie, Guvernul a reuşit, în doar şase luni, să creeze confuzie în sectorul regenerabilelor. 

Industria nu a fost exceptată de la plata a 50% din certificate, băncile au sistat finanţarea proiectelor din cauza incertitudinii, iar populaţia nu va primi decât o reducere de preţ de 1,3%, deşi iniţial se promitea o scădere de 5-10%.

Acum, producătorii nu ştiu câte certificate vor primi de la 1 iulie. Ordonanţa care prevede amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii din sectoarele eolian, solar şi microhidro nu poate fi aplicată până la sosirea unui răspuns oficial din partea Comisiei Europene, a declarat ieri Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Ordonanţa menţionează că se amână de la 1 iulie acordarea unui număr de două certificate verzi la fotovoltaic şi câte unul la eolian şi microhidro. Astfel, în loc de şase se ajunge la patru în solar, unul la eolian şi două la microhidro. Pe de altă parte, actul normativ precizează că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) monitorizează sectorul energiei regenerabile din şase în şase luni şi decide dacă este supracompensare. 

Or ANRE a făcut deja un raport privind sectorul energiei verzi şi a găsit că este supracompensat. Autoritatea recomandă reducerea numărului de certificate verzi de la şase la trei pentru sectorul fotovoltaic şi de la trei la 2,3 pentru microhidro. Pentru eolian este necesară reducerea certificatelor de la două la 1,5 pentru turbinele noi şi la 1,3 pentru cele luate la mâna a doua.

Pasarea responsabilităţii

În aceste condiţii, se subînţelege că se şi amână şi se şi taie certificatele, ceea ce înseamnă că la sectorul fotovoltaic se ajunge de la şase certificate la doar unul. Interpretarea ANRE este că reducerea numărului se aplică de la 1 ianuarie 2014 şi numai nou-intraţilor în piaţă. Iancu spune, însă, că ANRE nu şi-a făcut treaba şi că trebuie să pună în acord prevederile legislative. 

Pe de altă parte, Comisia Europeană e posibil să ceară Guvernului un punct de vedere oficial despre modul de interpretare şi de implementare a prevederii în cauză.

Contradicţii la scară industrială

Amânarea acordării unui număr de certificate verzi va avea un efect invers celui scontat de Guvern, iar populaţia şi industria vor plăti în final mai mult, deoarece preţul energiei va creşte în piaţă pentru că producătorii nu vor mai primi decât un certificat la eolian din două, declara acum două zile Zoltan Nagy Bege, membru al consiliului de administraţie al ANRE. El a explicat că realizarea ţintei de energie verde ar fi dus la scăderea preţului la certificatele verzi. Or, de acum, producătorii vor menţine preţul energiei la un nivel mai înalt, plus că urmează ca restul de certificate verzi să fie şi ele recuperate în anii următori.

Pe de altă parte, Alro cere ca ţara noastră să nu mai acorde certificate verzi după ce se atinge ţinta de 24% din consum, cea asumată în negocierile cu Uniunea Europeană. „Trebuia să ajungem la cota de 24% în 2020, dar noi am făcut-o într-un an, în 2013. Cine depăşeşte cota de 24% ar trebui să nu mai primească certificate verzi. Am auzit un mit urban cum că energiile regenerabile sunt cele mai ieftine. Alt mit urban e că regenerabilele au scăzut preţul, însă acesta a scăzut datorită producţiei mari la Hidroelectrica şi a intrării în funcţiune a centralei Petrom. Vântul nu costă nimic, dar dacă aduni două certificate la preţul pieţei, noi ajungem să plătim 160 de euro pe MWh“, declara, pentru „Adevărul“, Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al producătorului de aluminiu.

Alro a plătit anul trecut 47 de milioane de dolari pentru certificate verzi şi 23 de milioane de dolari pentru cogenerare. În acest moment, energia verde reprezintă 16,5% din costul pe tona de aluminiu, respectiv 300 de dolari. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite