Ordonanţa lăcomiei, varianta a doua: Guvernul îndulceşte taxa bancară şi păsuieşte administratorii de pensii private. Schimbări pentru creditele în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin
Eugen Teodorovici FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministerul Finanţelor a publicat, marţi seara, o versiune revizuită a „ordonanţei lăcomiei”, prin care îndulceşte taxa bancară, introduce o nouă referinţă la creditele în lei, scuteşte de taxă o parte din companiile energetice şi păsuieşte pentru câteva luni administratorii de pensii private Pilon II de la obligaţia de a-şi majora capitalul social.

Vă prezentăm, pe scurt, cele mai importante modificări.

Taxa bancară

Taxa pe active va fi diferenţiată în funcţie de cota de piaţă deţinută de bancă şi scade de la 1,2% pe an la:

a) 0,4% pe an, pentru instituţia bancară care deţine o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1%;

b) 0,2% pe an, pentru instituţia bancară care deţine o cotă de piaţă mai mică de 1%.

Din baza de active cărora le este aplicată taxa va fi scăzută o serie de active, printre care titlurile de stat.

Taxa va fi calculată şi plătită semestrial. 

Băncile ar putea beneficia de o reducere a taxei dacă cresc intermedierea financiară şi/sau dacă reduc marja de dobândă dintre creditele şi depozitele în lei sub anumit nivel.

Nou mod de calcul pentru credite

Ratele românilor pentru creditele luate în lei nu se vor mai raporta la ROBOR, ci Guvernul introduce un nou indice de referinţă, bazat pe tranzacţiile interbancare efective, care va fi calculat trimestrial.

„Pentru creditele acordate în monedă naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobanda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”, arată documentul.

Prevederile privind taxa bancară şi noul indice pentru creditele în lei intră în vigoare la data de 2 mai 2019 şi se aplică creditelor acordate consumatorilor după această dată, precum şi refinanţării creditelor acordate consumatorilor aflate în derulate la această dată.  

Păsuire pentru administratorii pensiilor private

Guvernul suspendă până la data de 31 mai prevederile prin care îi obliga pe administratorii fondurilor de pensii private Pilonul II să îşi majoreze capitalul social.

„Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 31 mai 2019”, arată proiectul Finanţelor.

Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro.

Scutire pentru producătorii de energie pe bază de cărbune

Producătorii de energie electrică pe bază de cărbune şi cei care produc energie electrică şi termică în cogenerare vor fi scutiţi de la plata contribuţiei de 2% pe cifra de afaceri.

„Prin derogare (...), contribuţia anuală percepută de la titularii licenţelor de exploatare comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune, precum şi a celor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare, se stabileşte anual prin Ordinul preşedintelui ANRE”, arată proiectul Finanţelor.

Sectorul telecom, uitat

Proiectul de modificare a ordonanţei de urgenţă 114 nu vizează, deocamdată, şi sectorul telecom, deşi aceste companii sunt vizate de taxă de 3% din cifra de afaceri, o amendă de 10% din cifra de afaceri pentru realizarea de lucrări fără autorizaţii de construire şi de o majorare uriaşă a taxelor pentru licenţele 3G şi 5G.

Citeşte şi:

„Ordonanţa lăcomiei 2“: Taxa bancară, considerabil „îndulcită“. Cum pot beneficia băncile de reducere sau scutire

„Ordonanţa lăcomiei 2“: Cum se vor calcula ratele la creditele în lei

„Ordonanţa lăcomiei 2“. Administratorii de pensii private Pilon II au primit un răgaz

„Ordonanţa lăcomiei 2“. Producătorii de energie pe bază de cărbune, scutiţi de taxă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite