Oficial, aproape 500.000 de români sunt şomeri. Numărul celor fără un loc de muncă este însă mult mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata şomajului în luna octombrie 2020 a crescut cu 0,2 puncte procentuale, la 5,3% faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%), arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.

”Rata şomajului în luna octombrie 2020 a crescut cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (455.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (350.000 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaţilor şi 4,1% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie 2020.

Un studiu prezentat de Eler Hermes în urmă cu două săptămâni arăta că peste tot în lume numărul persoanelor fără loc de muncă, care nu se încadrează îân condiţiile şomajului, este în creştere, estimându-se că ar fi ajuns la circa 30 de milioane de persoane.

”În România, rata oficială a şomajului a atins un maxim de 5.3% în timpul lunilor iulie-august şi, deşi a coborât uşor, s-a menţinut totuşi la peste 5% în septembrie. În realitate însă, numărul efectiv al celor fără un loc de muncă ar putea fi mai mare, având în vedere populaţia aptă de muncă, dar care nu îndeplineşte condiţiile categoriei „şomer” şi nu este inclusă în statistici. În strânsă legătură cu acest indicator, consumul, prin evoluţia vânzărilor cu amănuntul, se menţine la 9 luni peste nivelul din septembrie 2019 însă îşi încetineşte ritmul de creştere la sub 4% după ce a atins un maxim post-criză în luna iulie (insee, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate)”, se arăta în documentul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite