O fabrică cu 400 de ani vechime şi-a închis definitiv porţile. Toţi angajaţii au fost concediaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
avrig sa fabrica de sticla

O fabrică cu 400 de ani vechime din România şi-a închis definitiv porţile din cauza lipsei comenzilor, pe fondul pandemiei de coronavirus, toţi angajaţii săi fiind concediaţi.

Fabrica de sticlă din Avrig avea 140 de angajaţi, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul său, şi producea obiecte unice de menaj, cum ar fi pahare, căni, vaze, boluri, farfurii, decantere, unele decorate sau gravate după cum solicitau clienţii.

Angajaţii lucrau exclusiv pentru export, iar căderea totală a pieţei în perioadă de "lockdown" cauzată de pandemia de COVID-19 a dus la oprirea tuturor contractelor.

Până în martie, fabrica livra în fiecare lună produse în valoare de minimum 160.000 de euro către ţări precum Germania, Italia, Franţa, Elveţia, Belgia sau Austria, scrie ziare.com

  

Societatea avea în urmă cu 20 de ani peste 1.000 de angajaţi, iar, înainte de oprirea activităţii, avea doar 120 de persoane. În trecut, aici s-au făcut paharele pentru nuntă prinţului Charles cu Diana, s-a lucrat pentru Versace şi Tiffany, dar şi pentru alte mărci foarte cunoscute de pe mapamond. 

  

"Încă din luna martie încoace au tot scăzut comenzile, am reuşit să mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, în ultima săptămâna, nu am mai avut efectiv nicio comandă. M-am zbătut foarte mult şi am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia şi ne-a pus capac. La noi, faţă de alte domenii, dacă ai de lucru ai, dacă nu, e gata. Cuptorul acela funcţiona 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari că să le putem susţine. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat şi s-a cerut falimentul", spunea la finalul lunii iulie directorul Doru Teodorescu, citat de turnulsfatului.ro

  

Fabrica necesită un consum mare de gaz şi curent electric. Faptul că sunt mari consumatoare de energie, împreună cu lipsă forţei de muncă calificată, a dus la închiderea a 80% din fabricile producătoare de sticlă din România. Mai rămăsese doar cea de la Avrig, dar, în final, şi această a cedat. 

  

Fabrica există de aproape 400 de ani, din 1625. Comenzile erau aproape în totalitate pentru clienţi din afară României, iar cei care erau curioşi de activitatea fabricii o puţeau vizită cel puţin cinci zile pe săptămâna, uneori chiar şi sâmbătă. Conducerea reuşise să încheie contracte avantajoase pentru întreg anul 2020, dar toate înţelegerile au căzut după ce coronavirusul s-a extins în toată lumea. 

  

Cea mai veche descriere a glajariei (fabrica de sticlă) din Avrig datează din 1899 şi este făcută într-un memoriu adresat autorităţilor locale. În memoriu se arată că glajaria se află în partea de est a comunei pe un termen de 7 iugăre, situat în imediată apropiere a râului Avrig, al cărui curs de cădere a apei atingea la fabrică o viteză constantă dezvoltând o putere de 50 CP, fiind folosită că forţă hidraulică.

FABRICA DE STICLĂ DIN AVRIG

*  1892 – 1923              – proprietar familia Fleissig

*  1923 – 1937              – fabrica devine Societate în Nume Colectiv

*  1937 – 1940              – fabrica este achiziţionată de Cooperativa Gheorghe Lazăr din Avrig

*  1940 – 1948              – fabrica a fost închisă din lipsă de profit

*  1948 – 1994              – fabrica a fost redeschisă şi a trecut în proprietatea Statului Român

*  1994 – PREZENT    – fabrica funcţionează în proprietate privată

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite