Noi reguli pentru intrarea firmelor în insolvenţă
0
Noi reguli pentru intrarea firmelor în insolvenţă sunt deja în vigoare după ce Legea a fost publicată în Monitorul Oficial.
Legea 113/2020 a intrat în vigoare pe 11 iulie 2020, modificând legislaţia insolvenţei.
Iată, mai jos, care sunt cele mai importante schimbări incluse în noul act normativ.
a. Prag mai mare pentru datorii, în funcţie de care se cere insolvenţa. Intrarea în insolvenţă va putea fi cerută numai dacă vorbim de datorii de cel puţin 50.000 de lei, indiferent dacă demararea procedurii e cerută de datornici sau de creditori. În momentul de faţă, pragul este situat la 40.000 de lei.
„În ceea ce priveşte creanţele salariale, valoarea prag pentru deschiderea procedurii de insolvenţă a rămas neschimbată, respectiv la 6 salarii medii brute pe economie/salariat”, au precizat specialiştii PeliPartners.
b. Intrarea în insolvenţă la cererea datornicului nu mai depinde de datoriile la stat. Mai precis, o să dispară condiţia actuală ce prevede că intrarea în insolvenţă poate fi cerută de datornic numai dacă cuantumul datoriilor bugetare este mai mic de 50% din totalul declarat al datoriilor.
„Prin introducerea acestui amendament se înlătură dificultatea practică de a îndeplini obligaţia legală de introducere a cererii de deschidere a procedurii insolvenţei atunci când condiţia privind proporţia creanţelor bugetare nu este îndeplinită, cu efecte asupra înlăturării unei posibile răspunderi penale pentru săvârşirea infracţiunii de bancrută simplă”, spun specialiştii.
c. Fără executare silită pentru datoriile acumulate în timpul insolvenţei. O altă modificare majoră este eliminarea precizării conform căreia pentru datoriile acumulate în timpul procedurii de insolvenţă, care sunt mai vechi de 60 de zile, se poate începe executarea silită, scrie avocatnet.ro.
d. Datoriile fiscale la stat vor putea fi cesionate fără condiţii. Mai precis, creditorul bugetar va putea să cesioneze creanţele bugetare ale datornicilor aflaţi în insolvenţă fără să se mai ţină cont de condiţiile actuale din Codul de procedură fiscală, care prevedea că preţul cesiunii să fie cel puţin egal cu valoarea creanţelor bugetare, iar plata preţului cesiunii şi recuperarea creanţelor bugetare să fie făcute în maximum trei ani de la data încheierii contractului de cesiune.
Soluţionarea cererii de intrare în insolvenţă
Pe de altă parte, specialiştii PeliPartners consideră că, potrivit noilor reguli s-a schimbat momentul de la care curge termenul pentru analiza cererilor de plată a creanţelor curente, respectiv de la data recepţionării cererii de către administratorul judiciar, şi nu de la depunerea cererii, cum prevedea textul iniţial. Totodată, termenul în care administratorul judiciar trebuie să formuleze un răspuns a fost majorat de la 10 la 15 zile.
„Amendamentul poate fi justificat de volumul activităţilor pe care administratorii judiciari le derulează în cadrul unui proceduri de insolvenţă. În plus, acordarea unui termen de răspuns mai mare are ca posibil efect şi studierea mai atentă de către aceştia a cererii de plată.
Pe de altă parte, creditorii vor primi răspuns la cererile de plată în termene mai lungi şi deci vor fi plătiţi mai târziu, ceea nu este dezirabil pentru un creditor care alege să continue să lucreze cu o societate insolventă.
De asemenea, remarcăm că Legea Modificatoare vine cu o altă clarificare ce vizează inclusiv creanţele curente, aplicabilă perioadei de reorganizare. Astfel, reglementarea iniţială stipula că în cazul în care debitorul nu se conformează planului sau se acumulează noi datorii, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar putea solicita oricând judecătorului-sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului”, spun reprezentanţii PeliPartners.