Aviz negativ pentru şefia Finanţelor. Heiuş: S-au creat reţele de samsari care cumpără bunurile executate cu doar 5% din preţ. Reacţia lui Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Heiuş FOTO Facebook
Lucian Heiuş FOTO Facebook

Lucian Heiuş a primit marţi aviz negativ pentru funcţia de ministru al Finanţelor în locul lui Florin Cîţu, desemnat premier. El este singurul nume nou din Guvern. Heiuş este deputat, fost şef al Fiscului în regiunea Timişoara.

UPDATE: Lucian Heiuş a fost avizat negativ, cu 15 voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi 19 abţineri. Trebuiau să fie 19 voturi favorabile "pentru" ca acesta să fie avizat pozitiv.

"Diferenţa între Heiuş şi cel de tristă amintire (Florin Cîţu - n.r.) este foarte mare", a spus Teodorovici, adăugând că el nu va pune întrebări, ci va face aprecieri.

Principalele declaraţii ale lui Lucian Heiuş:

Am lucrat alături de dvs în ultimii trei ani si am facut treabă bună împreună. Sunt licenţiat în ştiinţe economice şi am făcut multe cursuri post universitare în domeniiul economic.

5 ani în privat şi peste 12 ani în structurile ANAF şi MFP.

Îmi pare rău că nu este domnul Teodorovici. În prima parte a mandatului dlui eram la Direcţia de Finanţe Timişoara.

România are un buget aprobat. Vom continua politicile fiscale ale guvernului Orban. Vom avea trei obiective majore: asigurarea resurselor financiare penteru funcţionarra statuluim, mediul de afaceri 

Avem primul împrumut cu dobândă negativă

Trebuie o execuţie bugetară impecabilă

Predictibilitatea şi transparenţa sunt esenţiale

Nu poţi cere plata la timp a taxelor şi impozitelor, dacă nu explici contribuabilului cum se face

Vom continua reorganizarea ANAF

Măsuri de natură legislativă:

Codul de procedură fiscală trebuie ajustat. Mă bazez pe dvs.

Executarea silită începe acum cu sechestrul şi apoi licitaţia de evaluare, apoi scade preţul până la 50%. La a 4-a licitaţie se vinde cu 5%. S-au format reţele de samsari care vin să cumpere cu 5% maşinile. Trebuie să oprim asta. Se creează prejudicii debitorului, dar şi statului.

La ANAF trebuie să reducem birocraţia externă şi internă. Structurile au peste 85 de rapprtări pe care le cer ANAF. Sute de funcţionari sunt ocupaţi cu asta în loc să facă inspecţii fiscale.

Trebuie să folosim eficient resursa umană a ANAF.

Evaziunea fiscală există la cote mari în România. Perturbă piaţa concurenţială.

Imaginaţi-vă 5 firme care au acelaşi obiect de activitate şi care acţionează pe o piaţă îngustă. 3 sunt buni platnici, îşi plătesc obligaţia la timp, iar doi nu-şi înregistrează operaţiile comerciale, nu declară şi nu plătesc.

 

În prima şedinţă şedinţă de Guvern o să solicit premierului Florin Cîţu constituirea unui Comitet interministerial în coordonarea MFP care să facă o analiză asupra influenţei economiei româneşti a acestei epidemii de coronavirus. Trebuie să identificăm cel mai pesimist scenariu şi să gândim deja din timp nişte scheme de ajutor atât pentru companiile care vor fi afectate cât şi pentru angajaţii lor.

Lucian Heiuş (54 de ani) s-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A urmat cursurile Liceului de Chimie Industrială nr. 1 Orăştie, secţia electrotehnică (1980-1984). Ulterior, a absolvit Facultatea de Mecanică, în cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca (1985-1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1994-1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca (1994-1999). De asemenea, în 2006, a absolvit un master în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, conform CV-ului publicat pe Camera Deputaţilor.

Din punct de vedere profesional, Heiuş a intrat în câmpul muncii în anul 1991, ca inginer la Întreprinderea Vagoane Arad, ulterior fiind inginer, şef birou desfacere şi director comercial la SC Favior Vidra SA Orăştie (1991-1999). În cursul anului 1999, a fost director la SC HPN Lux SRL Orăştie, iar din 1999 până în 2005 a fost director la SC Fablor Pell SRL Orăştie.

A fost director executiv (2005-2009), trezorier şef (2009), director executiv (2009-2012), consilier superior (2012) în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara.

În intervalul 2012-2013, a ocupat poziţia de director general la SC Uzina Mecanică Orăştie.

În cursul anului 2013 a fost director executiv la Camera Agricolă Judeţeană Hunedoara şi director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Domeniilor Reglementate Specific şi Direcţiei de Buget, Contabilitate Internă, Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

A mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv - servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.

Este membru al PNL, fiind preşedinte al organizaţiei PNL Orăştie (1999-2005; din 2016) şi membru în biroul permanent judeţean PNL Hunedoara (2002-2005).

Este la primul mandat de parlamentar, în 2016 fiind ales pe listele PNL, iar acum este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

În calitate de deputat, a adresat cinci întrebări şi interpelări, are 83 de propuneri legislative dintre care 13 au fost votate ca legi, a depus şase declaraţii politice scrise şi are 22 de luări de cuvânt.

Declaraţia de avere

Conform declaraiei sale de avere, Heiuş are două terenuri agricole şi două terenuri intravilane în judeţul Hunedoara, un apartament în Deva, două case în Orăştie şi o casă de vacanţă într-un sat din Hunedoara. Pe listă se adaugă 4 autoturisme, dar şi un credit de 28.680 de euro, contractat în 2018 şi scadent în 2033.

Lucian Heiuş deţine 48,78% din acţiunile la SC Heius & Asociatii Consulting SRL Deva, societate fără activitate, potrivit declaraţiei de avere din anul 2019. Cu un an înainte, el declara că deţine 100% din acţiunile acestei companii.

În anul 2019, ministrul propus al Finanţelor declara că deţine 43 de oi de pe urma cărora a obţinut ca producător individual un venit de 14.000 de lei.

Indemnizaţia anuală primită de la Camera Deputaţilor s-a ridicat la 120.036 lei.

În ultima declaraţie de interese depusă pe site-ul Camerei Deputaţilor, Lucian Heiuş a mai precizat că este membru al Asociaţiei Carpatină Deva şi al Asociaţiei Corviniană a Pescarilor şi Vânătorilor. De asemenea, este membru inactiv al Camerei Consultanţilor Fiscali Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite