Ionuţ Mişa şi Nicolae Stan, puşi la zid de Curtea de Conturi, pentru neplata la termen a unui contract al ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Timiş

Verificările efectuate de Curtea de Conturi asupra activităţii ANAF, pe vremea când preşedinte era Bogdan Nicolae Stan, iar ministrul de Finanţe era Ionuţ Mişa, au scos la iveală o serie de nereguli, printre care şi neplata la termen a unui contract încheiat de ANAF pentru realizarea „Ghidului de îmbunătăţire a colectării creanţelor bugetare”.

Printre neregulile constatate de Curtea de Conturi la ANAF se numără următoarele:

La Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a fost efectuată inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute, fapt pentru care în situaţiile financiare ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la data de 31.12.2017 – aparat propriu – au fost prezentate elemente patrimoniale neconfirmate prin inventariere. 

Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deţinute de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – aparat propriu, prevăzută a fi realizată în perioada 23.08.2017-30.11.2017, a fost finalizată în data de 22.06.2018. 

În urma inventarierii s-au constatat lipsuri în sumă de 11.572 mii lei. 

Totodată, s-a constatat că nu au fost respectate principiile de economicitate, eficienţă şi eficacitate în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public şi privat al statului, deoarece, în timp ce Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti închiriază spaţii pentru desfăşurarea activităţii de la firme private, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a lăsat nefolosite, din anul 2015 şi până în prezent, unele imobile pe care le are în administrare (situate în Bucureşti, str. Mărăşti, respectiv str. Londra). 

Astfel, deşi ANAF a aprobat, încă din anul 2015, realizarea unor lucrări de reabilitare a acestor imobile aflate în administrarea DGRFP Bucureşti, iar pentru desfăşurarea activităţii personalului a fost închiriat un imobil proprietate privată, la mai mult de trei ani de la încheierea contractului de închiriere, lucrările de consolidare şi amenajare nu au fost începute, neavând loc nici măcar licitaţia pentru desemnarea societăţii care să efectueze lucrările. 

Consecinţa economică constă în creşterea cheltuielilor cu chiriile, în condiţiile în care imobile aflate în administrarea sau proprietatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti stau nefolosite, fiind supuse degradării. În anul 2017, ANAF a plătit suma de 250,7 mii lei, reprezentând contravaloarea livrabilului „Ghid de îmbunătăţire a colectării creanţelor bugetare” (valoare livrabil – 160,3 mii lei şi penalităţi de întârziere – 90,4 mii lei, livrabile recepţionate de ANAF, aceasta fiind obligată în acest sens prin Sentinţa civilă nr. 5055/2016 (rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 3641/2017), emisă în urma acţionării în instanţă de către operatorul economic ca urmare a refuzului ANAF de a recepţiona şi achita livrabilele la termenul prevăzut în contract (21.12.2015), motivat de calitatea necorespunzătoare a acestora. 

În aceste condiţii, Curtea de Conturi a constatat că livrabilele respective se află şi în prezent depozitate la nivelul compartimentului de specialitate care a solicitat achiziţia, nefiind distribuite şi utilizate conform scopului pentru care au fost achiziţionate.

Amintim că preşedintele Curţii de Conturi este Mihai Busuioc, un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea. În perioada în care s-au făcut verificările, preşedintele ANAF era Bogdan Nicolae Stan, iar ministrul Finanţelor, instituţie în subordinea căreia se află ANAF, era Ionuţ Mişa. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite