Guvernul reporneşte programul de promovare a exportului. Ce cheltuieli îşi pot acoperi exportatorii

Guvernul reporneşte programul de promovare a exportului. Ce cheltuieli îşi pot acoperi exportatorii

Exportatorii români au din nou la dispoziţie Programul de promovare a exportului, prin care pot promova la export produsele şi serviciile româneşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Monitorul Oficial de joi a fost publicat un Ordin al Ministerului Economiei privind aprobarea schemelor de ajutor de minimis pentru acţiunile din programul de promovare a exportului, finanţat de la bugetul de stat.

Prin aceste scheme de ajutor de minimis, statul va susţine exportatorii, prin acoperirea costurilor de participare la târguri şi expoziţii internaţionale, misiuni economice organizate în străinătate, precum şi a costurilor aferente studiilor de piaţă şi pe produse.

Vor exista trei scheme de ajutor de minimis.

Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale organizate în străinătate

Scopul prezentei scheme este de a susţine operatorii economici români în promovarea exporturilor de produse şi servicii româneşti, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare a exportatorilor români la târguri şi expoziţii internaţionale.

Participarea operatorilor economici la târguri şi expoziţii internaţionale se realizează pe pieţe de interes, prin organizarea de pavilioane naţionale, standuri specializate pe produse sau miniexpoziţii, pe bază de programe anuale elaborate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 100 milioane lei. Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin este de 1.000.

Schema se aplică de la data intrării în vigoare până la 31 decembrie 2020.

Organizarea de misiuni economice în străinătate

Scopul prezentei scheme este de a susţine operatorii economici români în procesul de promovare a exporturilor de produse şi servicii româneşti, prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor de participare la misiuni economice în străinătate.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 8,4 milioane lei.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin este de 500.

Ajutoarele acordate în cadrul primelor două scheme de minimis constau în sprijin financiar de la bugetul de stat pentru acoperirea următoarelor categorii de cheltuieli eligibile:

a) 50% din cheltuielile privind transportul extern, cazarea şi asigurarea medicală pentru câte un participant de la fiecare expozant, la nivelul baremelor stabilite pentru instituţiile publice;

b) 100% din cheltuielile pentru: transportul, asigurarea şi manipularea exponatelor, mostrelor şi materialelor publicitare, formalităţile vamale aferente acestora, depozitarea ambalajelor aferente exponatelor pe perioada desfăşurării acţiunii promoţionale, elaborarea proiectului de execuţie a standului, închirierea, construirea şi/sau amenajarea spaţiului expoziţional, transportul materialelor aferente, cheltuielile generale legate de funcţionarea pavilionului naţional în perioada de desfăşurare a manifestărilor expoziţionale, cheltuielile de reprezentare şi de protocol, cheltuielile de transport, cazare, diurnă şi cu asigurarea medicală pentru persoanele care organizează şi coordonează acţiunile, inclusiv pentru un reprezentant din partea federaţiei, patronatului de ramură sau asociaţiei profesionale care contribuie la realizarea acţiunii respective, a căror perioadă de deplasare va fi stabilită prin documentaţia de atribuire a contractului de prestări servicii privind realizarea acţiunii, cheltuielile pentru materialele publicitare, de prezentare şi promovare cu caracter economic general şi pentru mediatizarea prezenţei româneşti la manifestările expoziţionale, cheltuielile aferente comisionului prevăzut în contractul încheiat cu societatea organizatoare a manifestărilor expoziţionale internaţionale, precum şi alte cheltuieli care se justifică a fi alocate pentru realizarea manifestărilor expoziţionale internaţionale, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Realizarea de studii de piaţă şi pe produse

Scopul prezentei scheme este de a susţine operatorii economici în procesul de promovare a exporturilor prin acordarea de ajutoare de minimis pentru acoperirea costurilor aferente realizării studiilor de piaţă şi pe produse.

Beneficiari ai prezentei scheme sunt operatorii economici români care finanţează în cotă de 50% cheltuielile aferente studiilor de piaţă şi pe produse.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de maximum 1 milion lei.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia este de 100.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările