Fosta şefă NN Pensii, dată afară şi amendată pentru că a avertizat că Pilonul II ar putea fi naţionalizat, a câştigat definitiv procesul împotriva ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Tintoiu FOTO Mediafax
Raluca Tintoiu FOTO Mediafax

Raluca Ţintoiu, fosta şefă a NN Pensii, a câştigat definitiv la Înalta Curte procesul împotriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care a amendat-o şi i-a retras posibilitatea de a se mai angaja pe o funcţie similară, după ce compania de pensii private şi-a avertizat clienţii în 2017 că există posibilitatea naţionalizării Pilonului II.

În aprilie 2017, ASF i-a aplicat Ralucăi Ţintoiu o amendă de 100.000 de lei, i-a retras autorizaţia pentru funcţia de director general al NN Pensii şi i-a interzis să se mai angajeze timp de 10 ani pe o funcţie similară în România şi în Uniunea Europeană. De asemenea, compania NN Pensii a primit cea mai mare amendă din istoria ASF, de 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societăţii.

Sancţiunea a venit după ce NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private din România, a transmis clienţilor o informare despre existenţa în spaţiul public a unor discuţii privind o eventuală decizie de naţionalizare a Pilonului II şi recomanda acestora să se informeze.

ASF a convocat la acel moment o şedinţă fulger şi i-a retras autorizaţia lui Ţintoiu.

Anterior, fostul lider PSD Liviu Dragnea declara că NN Pensii „a făcut un lucru nepermis” când a trimis informarea către clienţi, iar ASF şi Ministerul Finanţelor Publice „trebuie să sancţioneze foarte mult".

Victorie la CAB

În octombrie 2018, Raluca Ţintoiu a obţinut o primă victorie la Curtea de Apel Bucureşti, care a decis anularea amenzii şi reautorizarea ca director general al administratorului de pensii, cât şi obligarea ASF să-i plătească şi 1.000 euro ca daune morale.

Informaţiile transmise de NN prin e-mail către aproape 300.000 de clienţi cu privire la discuţiile publice privind posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private „nu au fost false sau înşelătoare”, iar „mesajul nu a creat starea de pericol invocată, nefiind de natură să prejudicieze stabilitatea şi sustenabilitatea sistemului fondurilor de pensii private”, arăta Curtea de Apel, în motivarea deciziei de anulare a sancţiunilor impuse de ASF fostei şefe a NN Pensii.

Înalta Curte i-a dat dreptate

Decizia CAB a fost atacată cu apel de ASF, cererea fiind respinsă vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia ÎCCJ: „Respinge excepţia inadmisibilităţii recursului incident formulat de reclamanta Ţintoiu Raluca Ioana Georgiana, invocată de recurenta-pârâtă Autoritatea de Supraveghere Financiară. Respinge recursul formulat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva sentinţei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Ţintoiu Raluca Ioana Georgiana împotriva sentinţei civile nr.4114 din 16 octombrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca lipsit de interes. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 noiembrie 2020”. 

Citeşte şi:

Prima reacţie a ASF, după ce a pierdut procesul cu fosta şefă NN Pensii, în scandalul naţionalizării Pilonului II

Cine a votat pentru sancţionarea NN Pensii

Toţi membrii consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au votat pentru sancţionarea istorică a NN Pensii, în scandalul posibilei naţionalizări a Pilonului II de pensii, a recunoscut în 2019 Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii la acea vreme.

La acea vreme, consiliul ASF era format din Mişu Negriţoiu (preşedinte), Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte), Ion Giurescu (vicepreşedinte), Gabriela Boca (membru neexecutiv), Gheorghe Marcu (membru neexecutiv), Albin Biro (membru neexecutiv), Dan Armeanu (membru neexecutiv). La şedinţa în care s-a decis sancţionarea NN Pensii au participat cinci membri ai consiliului din opt.

În prezent, dintre aceştia, doar Dan Armeanu se mai regăseşte în componenţa consiliului ASF, având funcţia de vicepreşedinte pentru Sectorul Sistemului de Pensii Private.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite