Firmele se pot racorda gratuit la reţeaua electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele din România se vor putea racorda gratuit la reţelele electrice, a decis Autoritatea de Reglementare, după ce recent instituţia a decis că şi racordarea la gaze va fi gratuită, atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice. Şi în acest caz, costurile vor fi suportate de firma de distribuţie, care le va introduce în facturi şi, deci, vor fi suportate de toţi consumatorii.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat recent un ordin care prevede că racordarea la reţeaua de gaze naturale va fi gratuită pentru toţi consumatorii casnici. Ordinul prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme. „Adevărul” avertiza la acel moment că „gratuitatea” racordării nu va costa chiar nimic. Asta pentru că operatorul care a suportat costurile racordării la gaze îşi va putea recupera ulterior banii prin tarifele de distribuţie. Tariful de distribuţie este o componentă din factura finală la gaze şi este stabilit la intervale regulate de către ANRE. Aşadar, tariful de distribuţie are un impact direct asupra preţului pe care îl plătim pentru a beneficia de gaze. Aşadar, ce se va întâmpla este că atunci când un consumator sau mai mulţi vor cere operatorului să îi extindă reţeaua până la poartă, costul acestei lucrări se va duce în tariful de distribuţie al acelui operator, care se va majora. Cine va plăti acel tarif mai mare? Toţi abonaţii acelui operator.

Acum şi la energie electrică, dar numai pentru firme

Acum, ANRE a adoptat un ordin prin care clienţii noncasnici, adică firmele, se pot racorda gratuit la reţelele electrice de interes public, prin instalaţii de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri. Şi în acest caz costurile costurile cu proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare a locurilor de consum sunt suportate de către operatorii de distribuţie concesionari.

De asemenea, aceste costuri vor fi recunoscute în tarifele de distribuţie. Drept urmare, şi de această dată, costurile cu racordarea unor firme vor fi suportate în facturi de toţii clienţii acelei firme de distribuţie.

Termenul de finalizare al activităţilor de racordare a locurilor de consum respective impus de Lege este de 90 de zile de la data obţinerii acordului/autorizaţiei pentru realizarea instalaţiei de racordare, inclusiv recepţia şi punerea în funcţiune a acesteia.

Utilizatorii au obligaţia ca, până la data încheierii de către operatorul de distribuţie concesionar a contractului de execuţie a instalaţiei de racordare, să realizeze instalaţia de utilizare (obiectivul de la locul de consum) şi să depună  dosarul instalaţiei de utilizare întocmit de executantul acesteia.

Utilizatorul noncasnic încheie cu operatorul de distribuţie un contract de racordare prin care se obligă să utilizeze locul de consum şi să păstreze destinaţia acestuia pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.

În cazul în care clientul noncasnic nu respectă prevederile asumate prin contract, acesta este obligat să restituie operatorului de distribuţie contravaloarea lucrărilor de proiectare şi execuţie a instalaţiei de racordare, proporţional cu perioada rămasă neutilizată.

În sensul celor de mai sus, ANRE a prevăzut stabilirea unei garanţii financiare în cazul racordării unui loc de consum cu putere instalată mai mare de 1 MW/aprobării unui spor de putere pentru consum care conduce la o putere aprobată mai mare de 1 MW, depusă de solicitant în favoarea  operatorului de distribuţie care va executa garanţia în caz de nerespectare a obligaţiilor asumate de către clientul final noncasnic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite