DOCUMENT Ghidul ANAF pentru casele de marcat

DOCUMENT Ghidul ANAF pentru casele de marcat

Fiscul a realizat un ghid pentru firmele care vor fi obligate să folosească noile case de marcat cu jurnal electronic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest ghid se adresează: producătorilor/importatorilor/persoanelor juridice române care achiziţionează din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorilor autorizaţi; unităţilor acreditate pentru service; utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale.

Ghidul conţine informaţii legate de înregistrarea caselor de marcat, de procedurile legate de certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a casei de marcat, dar şi de toate formularele necesare în relaţia cu ANAF.

La finalul lunii mai, Guvernul a amânat prin ordonanţă de urgenţă termenul de la care urmează să aplice amenzi firmelor dacă nu au case de marcat cu jurnal electronic.

Astfel, în cazul contribuabililor mari sau mijlocii sancţiunea se aplică începând cu 1 septembrie 2018 în loc de 1 iunie 2018, iar în ceea ce priveşte contribuabilii mici, aceasta se aplică de la 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018. După expirarea acestor intervale, sancţiunea poate fi aplicată doar pentru faptele săvârşite începând cu 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, după caz.

De asemenea, se amână cu trei luni, până la 1 noiembrie 2018, aplicarea sancţiunii prevăzută de lege pentru comercializarea de către distribuitorii autorizaţi a vechilor aparate de marcat, astfel încât, dacă va fi cazul, operatorii economici care îşi deschid noi afaceri sau puncte de lucru să poată achiziţiona un aparat de marcat, în caz contrar aceştia riscând blocarea activităţii.

Totodată, se prelungeşte cu trei luni, până la data de 31 octombrie 2018, termenul limită până la care îşi menţin valabilitatea avizele/autorizaţiile privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal, termenul în vigoare fiind 31 iulie 2018.

În această perioadă de graţie, organele de control urmează să realizeze acţiuni cu caracter preventiv şi de îndrumare.

Ghid Case Marcat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: