Culise: Cu cât vor creşte efectiv pensiile în septembrie. Simulare de calcul

Culise: Cu cât vor creşte efectiv pensiile în septembrie. Simulare de calcul

FOTO Shutterstock

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul” care este procentul cu care vor creşte pensiile publice de luna viitoare, procent care se va aplica şi pensiilor sociale, aşa cum a anunţat recent premierul Ludovic Orban.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Începând cu luna septembrie a.c., pensiile publice vor fi majorate cu 14%, acelaşi procent urmând să fie aplicat şi pentru pensiile sociale, cele care sunt acum la nivelul de 704 lei”, au declarat sursele citate pentru „Adevărul”.
 
Potrivit datelor publicate de Casa de Pensii Publice, în luna iulie pensia medie a fost de 1.387 lei, ceea ce ar însemna că se va majora cu 194 lei, ajungând la valoarea de 1.581 lei.
 
În cazul pensiei sociale, care este în prezent de 704 lei, majorarea va fi mai mică de 100 de lei, până la nivelul de 802,56 lei.
 
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a susţinut joi seară o conferinţă de presă în care a anunţat că pensiile vor fi majorate cu cea mai mare sumă cu care au fost vreodată crescute.
 
„Am spus că vom creşte pensiile în 2020. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creştere pe care a avut-o vreodată. PSD niciodată nu a avut această sumă.
 
Am reuşit să creştem pensiile. Îl provoc pe domnul Ciolacu să găsească o altă ţară care creşte şi pensiile şi alocaţiile cu această sumă cu care va creşte pensiile acest Guvern.
 
Am crescut pensiile cu cea mai mare sumă. Şi facem asta în criză economică. Ştim cât de importantă este această sumă pentru români. Am crescut şi pensiile, am crescut şi alocaţiile. Sistemul financiar-bancar a fost un partener al PNL”.
 
Amintim că, în urmă cu câteva zile, premierul Ludovic Orban a afirmat că procentul cu care vor creşte pensiile publice va fi aplicat şi pensiilor sociale.
 
„Am avut această discuţie ca să fie majorată şi pensia minimă cu procentul cu care se majorează punctul de pensie, această discuţie am avut-o şi pot să vă spun că şi pensia socială sau pensia minimă va creşte cu un procent similar pe care îl vom decide pentru creşterea punctului de pensie”, a spus premierul.
 
El a menţionat că sumele majorate vor fi cuprinse cu siguranţă în buget. „Cu siguranţă vom finanţa, din moment ce am luat o astfel de decizie, am luat decizia astfel încât să putem să finanţăm orice cheltuială care este cuprinsă în buget”, a adăugat Orban.
 

Un milion de români trăiesc din pensia minimă

În România există aproape un milion de pensionari care trăiesc din pensia minimă, de numai 704 lei, arată datele centralizate ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari se ridica la 956.586 persoane, în iunie 2020. Din aceştia, 803.094 erau pensionari din sistemul public şi 153.492 erau pensionari agricultori.
 
Cei mai mulţi astfel de pensionari fie nu au cotizat la bugetul pensiilor de stat, fie nu au lucrat suficient timp pentru a avea un stagiu complet de cotizare sau veniturile lor au fost extrem de mici, aşa că statul completează o parte din sumă pentru a le acorda pensia minimă. Anul trecut, Guvernul a decis să îngheţe nivelul pensiei minime la 704 lei, explicând că măsura a fost generată de presiunea existentă pe buget. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: