Canadienii, tot mai interesaţi de aurul din România. Încă o companie anunţă că a descoperit zăcăminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania canadiană Eldorado Gold, cu activităţi în România, Turcia, Grecia, Serbia şi Brazilia a anunţat că estimează resursele potenţiale din perimetrul de la Bolcana, în judeţul Hunedoara, la 6,5 milioane de uncii de aur şi 686.000 de tone de cupru.

Estimările se bazează pe studiile geologice preliminare din zonă şi încă nu au fost dovedite, potrivit unui raport publicat de compania canadiană, listată la bursa din Toronto, scrie ziuadevest.ro

Compania minieră previzionează o rată de recuperare de 86% în cazul zăcăminteleor aurifere şi de 90% pentru cele de cupru.

“Rezervele şi resursele noastre minerale actualizate rămân neschimbate din decembrie 2017, datorită succesului nostru înregistrat pe partea de foraj şi de explorare (…) Odată cu declararea unei resurse estimate la Bolcana, de 6,5 milioane uncii de aur şi 686.000 de tone de cupru, avem un depozit semnificativ de cupru şi de aur. Suntem foarte mulţumiţi de resursele anunţate şi entuziasmaţi de potenţialul semnificativ al acestui activ şi vom explora diferite alternative pentru a continua să avansăm Bolcana”, a declarat în raport CEO-ul şi preşedintele companiei George Burns.

Potenţialele resurse ar valora 7,8 miliarde de dolari pentru aur, la un preţ mediu de 1.200 de dolari pe uncie, fără să luam în calcul rata de recuperare de 86%. Resursa de cupru estimată de companie ar valora la actualele cotaţii circa 4 miliarde de dolari.

Resursa potenţială de aur şi cupru s-a bazat pe o carieră în regim deschis şi o componentă subterană, porţiunea de carieră deschisă fiind puţin peste jumătate din total. Groapa deschisă a fost limitată de o construcţie conceptuală cu o adâncime medie de aproximativ 720 de metri şi toate resursele din afara ei au fost clasificate ca material mineralizat subteran.

Compania canadiană a obţinut licenţa de exploatare pentru perimetrul Bolcana în anul 2016. Exploatarea este situată la şase kilometri de perimetrul Certej, exploatat tot de Eldorado.

La Certej, proiect aflat într-o etapă mai avansată a exploatării, compania estimează rezerve dovedite şi probabile de 2,4 milioane de uncii de aur si 15,5 milioane uncii de argint. Compania mai deţine drepturile pentru alte trei perimetre în Munţii Apuseni.

Eldorado Gold a avut, în primele nouă luni ale anului, venituri de 366,1 milioane de dolari din vânzările de metale, în creştere cu 26% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

Profitul din operaţiunile miniere a scazut totodată cu 27%, la 73 milioane de dolari, în principal în urma creşterii puternice a costurilor de producţie.

Cu toate acestea, compania a raportat o pierdere netă de 143 milioane de dolari, faţă de un profit de 10,8 milioane de dolari cu un an în urmă. Rezultatul negativ vine ca urmare a unei amortizări contabile de 125 milioane de dolari înregistrată pentru deprecierea proprietăţilor, instalaţiilor şi echipamentelor.

Dificultăţile financiare au determinat Eldorado să suspende plata dividendelor începând cu primul trimestru al acestui an.

Compania minieră canadiană operează în Munţii Apuseni prin două companii, respectiv Deva Gold şi European Goldfields Deva.

Proiectele Eldorado din România sunt criticate de mai multe ONG-uri de protecţia mediului, care acuză compania că va folosi cianuri în exploatarea zăcămintelor.

Ce alte companii canadiene sunt interesate de aurul din ţara noastră

Carpathian Gold a primit licenţă de exploatare a aurului şi cuprului pentru perimetrul Rovina, din Munţii Apuseni, la 10 ani după ce a început explorarea în zonă. 

Firma canadiană va opera prin intermediul companiei româneşti Samax pe care o şi deţine. Autorităţile române şi-au dat acceptul în 2015, dar anunţul nu a fost făcut public decât în momentul în care Carpathian Gold a publicat pe site-ul propriu un comunicat de presă.  Activiştii de mediu au criticat dur lipsa de transparenţă a statului în acest caz.

Gabriel Resources voia să extragă aur de la Roşia Montană

Gabriel Resources, compania care voia să extragă aur şi argint din zona Roşia Montană, a chemat România în judecată la ICSID, acuzând-o că, prin blocarea proiectului minier ar fi încălcat două tratate internaţionale. 

Plângerea la ICSID împotriva statului român a fost depusă de două entităţi, Gabriel Resources Ltd., înregistrată în Canada, şi Gabriel Resources (Jersey) Ltd., înfiinţată în 1996, controlată integral de prima şi înregistrată în insula omonimă, dependenţă a Coroanei britanice. 

Gabriel Resources mai deţine o subsidiară britanică, RM Gold (Services) Ltd., cu sediul la Londra şi care prestează servicii de management pentru compania-mamă.  Gabriel Resources susţine că subsidiara sa din insula britanică Jersey este îndreptăţită să fie parte în arbitraj şi să ceară despăgubiri în baza tratatului bilateral de protejare reciprocă a investiţiilor dintre România şi Marea Britanie pentru că acordul iniţial cu statul român privind proiectul Roşia Montană a fost semnat de către Gabriel Resources (Jersey) Ltd.

Bucureştiul şi-a retras oficial sprijinul pentru proiectul minier de la Roşia Montană în 2014, după revocarea unui proiect de lege care ar fi permis exploatarea resurselor de aur şi argint din zonă.

Compania canadiană susţine că a încercat să ajungă la o soluţie "amiabilă" cu statul român, dar lipsa de reacţie i-a determinat să solicite arbitrajul internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite