Camera de Comerţ cere demisia şefului pe Bucureşti, Sorin Dimitriu, condamnat pentru o fraudă cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a cerut joi, în mod public, demisia de onoare a dlui Sorin Petre Dimitriu din funcţia de Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, după ce acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar privind o fraudă cu fonduri europene.

„Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Biroului de Conducere al CCIR, ca urmare a evenimentelor în care a fost implicat dl. Sorin Petre Dimitriu. Prezenţa domniei sale în funcţia de preşedinte al CCI Bucureşti în contextul recentei condamnări aduce grave prejudicii de imagine şi credibilitate atât CCI Bucureşti cât şi întregului sistem cameral din România”, se arată într-un comunicat remis presei.

În cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României funcţionează Codul de Etică al organelor de conducere alese ale CCIR şi Codul etic şi de integritate al angajaţilor CCIR, documente prin care sunt trasate regulile, principiile şi valorile la care aderă întregul sistem al Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, de la care nu se fac abateri.

Sorin-Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 4 ani şi o lună închisoare cu executare, fiind acuzat de fraude cu fonduri europene. Decizia nu e definitivă.

Reamintim că, potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti, Sorin-Petre Dimitriu a fost condamnat la doi ani pentru folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la alţi doi ani şi trei luni pentru abuz în serviciu în formă continuată şi la doi ani şi opt luni pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Pedepsele au fost contopite şi la pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 8 luni închisoare a fost adăugat un spor de un an şi cinci luni închisoare, astfel încât Sorin Dimitriu va executa în final patru ani şi o lună de închisoare.

De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.

Pe 15 ianuarie 2019, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sorin-Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ din Bucureşti şi pe Gabriel Mihuţ, director general al instituţiei, pentru schimbarea destinaţiei fondurilor europene. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2009, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpaţii Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.), Dimitriu Sorin-Petre, Mihuţ Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurenţia, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale C.C.I.B. Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi a fost utilizată pentru: plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte”, arată DNA.

Instituţia a restituit suma de 1 982 617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizaţi în alte destinaţii decât cele prevăzute în proiect. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite