Bugetarii nu mai intră în şomaj tehnic. Ce se întâmplă cu salariile demnitarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Bugetarii nu vor mai intra în şomaj tehnic, deşi cea mai mare parte dintre angajaţii statului lucrează de mai bine de o lună prin rotaţie, iar salariile demnitarilor nu vor mai fi tăiate „în semn de solidaritate” aşa cum susţinea în urmă cu ceva timp premierul Ludovic Orban.

Întrebat joi într-o conferinţă despre şomajul tehnic pentru bugetari şi tăierea cu 20% a salariilor demnitarilor, măsuri pe care le-a anunţat în urmă cu două săptămâni, premierul Ludovic Orban a spus că ”deocamdată, acest subiect nu mai este de actualitate pentru că ne apropiem de finalul perioadei de urgenţă, iar mare parte din bugetari sunt în prima linie”, scrie G4Media.

Măsurile ar fi urmat să fie implementate printr-o ordonanţă de urgenţă, anunţată chiar de premier.

Concret, la 8 aprilie, atât premierul Ludovic Orban, cât şi ministrul Muncii Violeta Alexandru au declarat că se pregăteşte o ordonanţă privind şomajul tehnic în instituţiile publice.

Potrivit declaraţiilor oficiale, bugetarii urmau să beneficieze de 75% din salariul brut de încadrare - cuprins între 16.600 pentru functii de conducere (cum este cazul presedintelui ANAF) şi 5.000-6.000 (pentru un inspector al Fiscului – având posibilitatea de a lucra, prin rotaţie, în perioada şomajului.

„Jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic – plătiţi la fel cum sunt plătiţi cei din şomaj tehnic, cu 75% - restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi, care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă”, a spus miercuri seară premierul Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, bugetarii ar fi urmat să primească salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii, reducerea totală a veniturilor lunare nemaifiind de 25%, ca în cazul privaţilor, ci de 12,5%.

În mediul privat, angajaţii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu acelaşi procent, 75% din salariul de încadrare, care însă de cele mai multe ori este salariul minim brut pe economie, respectiv 2.230 lei. (Ultimele date statistice arată că mai bine de 1 milion de români au contracte de muncă în care este menţionat salariul minim pe economie).

Citeşte şi:

Violeta Alexandru: Şomajul tehnic va fi introdus şi la companiile şi regiile de stat

Şomaj tehnic şi pentru bugetari. Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite