Încălzirea locuinţei, o problemă mai mare pentru bulgari şi greci decât pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Un sondaj efectuat la nivelul Uniunii Europene în 2020 a concluzionat că 8,2% dintre locuitori nu îşi permit să îşi încălzească în mod suficient locuinţa, procent în creştere faţă de nivelul de 7% din 2018, arată datele publicate de Eurostat.

Potrivit sursei citate, cea mai mare pondere a persoanelor care au declarat că nu îşi pot menţine casa suficient de caldă au fost în Bulgaria (27%), urmată de Lituania (23%), Cipru (21%) şi Portugalia şi Grecia (ambele cu 17%).

În schimb, cele mai mici cote (aproximativ 2%) au fost înregistrate în Austria, Finlanda, Cehia şi Ţările de Jos.

Creşterea din 2020 vine însă după mai mulţi ani de scădere constantă a ponderii celor care susţin că nu îşi permit să îşi încălzească în mod suficient locuinţa, pondere care a atins un vârf de 11% în anul 2012.

În România, 10% dintre locuitori au declarat că nu îşi permit să îşi încălzească în mod suficient locuinţa. Aproape de România este Germania, unde 9% dintre locuitori au declarat că nu îşi permit să îşi încălzească în mod suficient locuinţa.

La fel ca şi în UE, în România procentul celor care declară că nu îşi permit să îşi încălzească în mod suficient locuinţa a crescut în 2020 comparativ cu 2018, dar a scăzut constant în ultimii ani, de la 33,3% în anul 2007 până la 11,3% în anul 2017, pentru a ajunge la 9,6% în 2018. 

Începând de luni, 1 noiembrie, măsurile luate de stat pentru ca românii să plătească facturi mai mici la electricitate şi gaze în iarna aceasta au intrat în vigoare. Printre acestea se numără compensarea facturilor la energie şi gaze, legea consumatorului vulnerabil şi plafonarea preţurilor.

Citeşte şi: Compensarea facturilor la energie şi plafonarea preţurilor, adoptate de Parlament. Cum se aplică şi cum se vor calcula facturile

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite