Statul vrea să amâne plata datoriilor industriei de apărare către buget, de 416 milioane de lei, până în anul 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
romarm

Ministerul Economiei propune, printr-un proiect de ordonanţă, ca datoriile către buget în valoare de 415,8 milioane de lei ale companiilor din industria de apărare, aflate în subordinea sa, să se amâne la plată până în 2020, când estimează că aceste societăţi se vor redresa.

În 2014, Guvernul a şters datorii de 1,1 miliarde de lei ale companiilor din industria de apărare, dar o parte din ele „au înregistrat alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate“, arată proiectul de ordonanţă lansat în dezbatere de Ministerul Economiei.

Ce firme au acumulat datoriile

Firmele care au datorii sunt: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Automecania Moreni, Metrom, Uzina Mecanică Bucureşti, FP Făgăraş, Uzina Mecanică Sadu, Pirochim Victoria, Tohan SA, Carfil SA, Uzina Mecanică Cugir, UM Mija, Dragomireşti SA, Electromecanica Ploieşti şi Arsenal Reşiţa.

Ministerul Economiei precizează că aceste societăţi nu au beneficiat de investiţii pentru retehnologizare, nici de contracte şi comenzi din partea instituţiilor din cadrul Forţelor Sistemului Naţional de Apărare (FSNA), în special din partea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) şi nici de fonduri bugetare pentru menţinerea capacităţilor de producţie pentru apărare.

„Obligaţiile fiscale totale care ar urma să fie repuse în sarcină sunt în cuantum de 415.798.000 de lei, din care 317.610.000 de lei obligaţii fiscale anulate în 2014 conform OUG nr. 25/2014 (sumele fiind curpinse în certificatele de atestare fiscală emise de organul fiscal competent.), iar 98.188.000 de lei, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate“, arată documentul aflat în dezbatere publică.

Riscul incapacităţii de plată, „atenuat, nu şi eliminat“

Potrivit iniţiatorilor actului normativ, măsurrile aplicate în 2014 „au atenuat, dar nu au eliminat riscul intrării în incapacitate de plată a operatorilor economici beneficiari” odată cu expirarea celor trei ani fiscali.

Mai mult, „repunerea în sarcină a obligaţiilor anulate conduce la creşterea plăţilor restante, creează instabilitate, agravează situaţia acestor operatori prin faptul că se poate institui sechestru asigurator şi li se pot aplica măsuri privind intrarea în insolvenţă şi faliment“, arată proiectul de act normativ.

Ministerul Economiei susţine că există riscul ca facilităţile fiscale acordate industriei de apărare să nu-şi atingă scopul, iar pericolul „devine tot mai iminent şi determină, implicit, afectarea gravă a intereselor esenţiale de securitate ale statului român“.

Ce se va întâmpla după anul 2020

Statul vrea să amâne la plată până la sfârşitul anului 2020 a datoriilor anulate şi să creeze „premisele aplicării unor programe de restructurare şi eficientizare, de îmbunătăţire a situaţiei economico-financiare şi diminuarea semnificativă a plăţilor restante, prin susţinerea de la bugetul de stat a cheltuielilor fixe pentru capacităţile de producţie de interes strategic pentru securitatea naţională“.

Totuşi, dacă la sfârşitul anului 2020, firmele înregistrează alte obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, acestora li se repun în sarcină obligaţiile şi accesoriile care au fost anulate, precum şi cele care au fost acumulate până la finalul lui 2020, menţionează proiectul.

Începând cu anul 2017, bugetul Ministerului Apărării va creşte la 2% din PIB, unul din obiectivele vizate reprezentând înzestrarea armatei române cu tehnică modernă de luptă.

„Considerăm că sunt create condiţiile ca până în anul 2020 operatorii economici să se poată redresa, să-şi refacă capacitatea de plată, fiind create astfel premisele dezvoltării acestora pe termen mediu şi lung“, arată proiectul de act normativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite