Statul român şi trei bănci au înfiinţat Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim
0Primele trei bănci după criteriul valorii împrumuturilor acordate Oltchim, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, AVAS şi Electrica au înfiinţat Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), potrivit unui comunicat al Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Obiectivele Comitetului sunt plata salariilor restante, repornirea activităţii Oltchim, identificarea, în condiţiile funcţionării societăţii comerciale, a unui investitor cu o capacitate financiară corespunzătoare, pentru a asigura operarea Oltchim şi Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producţie potenţială a acestora.
"Conform anunţului din data de luni, 1 octombrie 2012, al Guvernului României, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) au desfăşurat, în ultimele zile, mai multe runde de discuţii cu principalii creditori ai Oltchim. S-a desprins concluzia că Oltchim înregistrează în prezent o situaţie financiară extrem de dificilă, concretizată în pierderi cumulate de circa 400 milioane euro şi datorii substanţiale, totalizând 580 milioane euro. Toate aceste rezultate negative au fost acumulate în ultimii 5 ani de activitate ineficientă a companiei, fapt determinat, îndeosebi, de gestionarea de o manieră total necorespunzătoare a întreprinderii raportat la interesele statului şi ale salariaţilor.
Faţă de acestă situaţie gravă, s-a decis constituirea unui parteneriat public-privat între principalii creditori şi autorităţile statului, prin crearea Comitetului pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO). Din acesta fac parte: primele trei bănci după criteriul valorii împrumuturilor acordate Oltchim, apoi Electrica, AVAS, precum şi reprezentanţi ai Guvernului, respectiv MFP şi MECMA", se spune în comunicatul transmis de MFP şi semnat Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim, potrivit Agerpres.
Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau în restructurarea şi reorganizarea societăţii, în vederea funcţionării sale în condiţii de profitabilitate, menţinerii locurilor de muncă şi creării unei atractivităţi sporite pentru potenţialii investitori. Mecanismele de reluare a activităţii întreprinderii se vor baza pe asigurarea de către principalele bănci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde şi rezultatele negocierii între creditori.
MECMA va transmite, vineri, Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare către Oltchim, sprijin financiar care, conform normelor europene în materie, se poate acorda unei întreprinderi aflate în dificultate, pentru menţinerea în funcţiune pe durata elaborării unui plan de restructurare viabilă şi durabilă a societăţii.
După autorizarea acestei forme de sprijin financiar, şi Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un împrumut pentru relansarea activităţii societăţii.