Statul a strâns 3,14 miliarde de lei din taxa de solidaritate. Pe ce va cheltui banii DOCUMENT

0
Publicat:

Statul a colectat 3,14 miliarde de lei din taxa de solidaritate, până la data de 4 iulie a.c., potrivit unui proiect de ordonanță care prevede modalitatea în care vor fi folosiți acești bani.

Rafinărie
Statul a colectat 3,14 miliarde de lei din taxa de solidaritate plătită de companiile din energie

Soldul contului 50.55 ”contribuția de solidaritate” la data de 4 iulie 2023 este în sumă de 3.140.816.610,00 lei. În contextul de față, problema plăților pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale reprezintă o urgență, datorită faptului că neplata compensațiilor către furnizorii de energie ar putea duce la întreruperi în furnizarea acestor servicii esențiale. Dacă furnizarea de energie ar fi întreruptă sau perturbată, ar exista implicații grave pentru economie, securitatea națională și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Prin urmare, se impune o intervenție de urgență pentru asigurarea fondurilor necesare plății sumelor solicitate la decontare în temeiul OUG nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, în sensul utilizării în anul 2023 ca sumele colectate din contribuția de solidaritate plătite în contul prevăzut la art. 7 să fie utilizate pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

Intervenția legislativă privește, instituirea, pentru sumele colectate în anul 2023 reprezentând contravaloarea contribuției de solidaritate unui scop unic, respectiv acela de a asigura plata măsurilor de sprijin prevăzute Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, fiind necesară instituirea unei excepții de la prevederile art. 6 alin. (2) și (3) din O.U.G. nr. 186/2022, aprobată cu completări prin Legea nr. 119/2023.

Pe ce vor fi cheltuiți banii

Concret, Ministerul Energiei are de plătit către furnizorii de energie, ca urmare a aplicării măsurilor de plafonare și compensare, suma de 2,444 miliarde de lei, iar Ministerul Muncii suma de 1,48 miliarde de lei, conform OUG 27/2022, respectiv avans 40% din valoarea totală solicitată în cererea de decontare, în 10 zile de la înregistrarea cererii și restul de plată, în termen de 10 zile de la primirea adresei de validare de la ANRE.

Schema de compensare a facturilor pentru energie electrică și gaze naturale, a fost aplicabilă în sezonul rece noiembrie 2021 –martie 2022, iar plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru non-casnici, se aplică pentru perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2025.

În plus, programul de acordare a măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie este finanțat de la bugetul de stat, bugetele locale sau fonduri europene. Acest program cuprinde:

- ajutorul pentru încălzirea locuinței, acordat persoanelor care au un venit maxim de 1.386 lei/persoană și 2.053 lei pentru persoana singură;

- Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului (cu valori cuprinse între 10 și 30 lei/lună pentru persoane cu veniturile sus-amintite);

- tichetele pentru energie în valoare de 1.400 lei/an, plătit eșalonat de două ori pe an.

Pentru achitarea acestor facilități, Ministerul Energiei a emis actualul proiect de ordonanță de urgență.

Având în vedere că serviciile de energie electrică și gaze naturale sunt esențiale pentru funcționarea societății, orice întârziere în rezolvarea acestei probleme nu ar fi doar nedorită, ci ar putea de asemenea avea un impact negativ semnificativ asupra întregii societăți. Pentru menținerea unui echilibru al preturilor la energie, statul membru poate utiliza sumele încasate din contribuția pentru solidaritate pentru oricare dintre scopurile stabilite la art. 17 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2022/1854, iar intervenția cea mai rapidă pentru atingerea scopului, în anul 2023, apare ca fiind continuarea aplicarea măsurilor de sprijin prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentul citat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite