Statele care primesc refugiaţi ucraineni vor primi încă 3,4 miliarde de euro de la Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi din Ucraina care sosesc în R. Moldova la Palanca

Pentru a sprijini statele membre care primesc şi găzduiesc refugiaţii care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus astăzi, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanţării totale din REACT-EU.

Pentru a sprijini statele membre care primesc şi găzduiesc refugiaţii care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus astăzi, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanţării totale din Asistenţa de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei (REACT-EU). După adoptarea de către colegiuitori, această injecţie imediată de lichidităţi, în combinaţie cu flexibilitatea introdusă de Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuinţe, echipamente şi servicii în domeniul ocupării forţei de muncă, al educaţiei, al incluziunii sociale, al asistenţei medicale şi al îngrijirii copiilor.

Comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat în legătură cu acest subiect: „Invazia ilegală şi nejustificată lansată de Rusia a forţat peste 3 milioane de ucraineni să îşi părăsească ţara, iar acest număr creşte în fiecare zi. Statele membre şi societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE îşi intensifică acţiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toţi cei care îi găzduiesc. De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde EUR din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean şi vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toţi cei care fug din calea războiului”.

Comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a adăugat: „Având în vedere urgenţa şi gravitatea crizei declanşate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană caută noi modalităţi de a pune imediat lichidităţi la dispoziţia celor mai afectate state membre. Prin propunerea de astăzi de a majora rata de prefinanţare în cadrul REACT-EU, 3,4 miliarde EUR vor ajunge la statele membre cât mai curând posibil, astfel încât acestea să poată oferi sprijin imediat persoanelor aflate în dificultate. Nu avem timp de pierdut”.

Un stimulent financiar pentru solidaritatea statelor membre cu Ucraina

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanţării de la 11 % la 15 % din tranşa REACT-EU pentru 2021. În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) şi statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populaţia lor naţională (peste 1 % între 24 februarie 2022 şi 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia şi Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45 %. Această creştere totală a prefinanţării se ridică la 3,4 miliarde EUR, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori.

În condiţiile în care numărul persoanelor care fug din calea războiului creşte de la o oră la alta, iar statele membre efectuează în prezent înregistrarea acestora, situaţia este foarte dinamică. Pentru a crea un tablou situaţional care să estimeze presiunile cu care se confruntă statele membre din cauza numărului mare de sosiri, Comisia a calculat ponderea sosirilor în raport cu populaţia pe baza informaţiilor din partea statelor membre obţinute prin intermediul reţelei pentru gestionarea crizelor legate de migraţie, al organizaţiilor internaţionale şi al altor surse deschise fiabile.

Modificările propuse ale Regulamentului privind dispoziţiile comune şi ale Regulamentului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) trebuie adoptate de către Parlamentul European şi Consiliu. 

De la începutul crizei din Ucraina în 2014, UE şi statele sale membre au contribuit cu peste 1 miliard EUR sub formă de ajutor umanitar şi ajutor pentru redresare rapidă pentru această ţară. 

În cadrul NextGenerationEU, REACT-EU oferă în cursul anilor 2021 şi 2022 o finanţare suplimentară de 50,6 miliarde EUR (în preţuri curente) pentru programele politicii de coeziune din perioada 2014-2020. REACT-EU a intrat în vigoare la 24 decembrie 2020 şi poate finanţa cheltuieli retroactiv de la 1 februarie 2020 până la 31 decembrie 2023.

Propunerea de astăzi de majorare a prefinanţării pentru statele membre în cadrul REACT-EU vine în completarea propunerii privind Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa (CARE) adoptată la 8 martie şi a posibilităţii ca statele membre să utilizeze tranşa REACT-EU din 2022 pentru a susţine măsurile de sprijinire a persoanelor care fug din Ucraina, în conformitate cu obiectivul general al redresării post-pandemie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite