Specialiștii agricoli participă la dezbateri despre protestele și revendicările fermierilor

0
Publicat:

Specialişti în domeniul agriculturii şi reprezentanţi ai mediului agricol din România participă, vineri, la o discuţie care îşi propune să răspundă la întrebări privind motivul pentru care protestează fermierii şi ce soluţii există în acest sens.

foto protest fermieri
Specialiștii agricoli participă la dezbateri despre protestele și revendicările fermierilor

În cadrul evenimentului, organizat de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC), se va face o paralelă între cerinţele fermierilor UE şi cele ale fermierilor români, precum şi o analiză a listei de revendicări pentru rezolvarea crizei financiare a agricultorilor. De asemenea, se va discuta despre situaţia fondurilor UE pentru agricultura românească.

La eveniment vor participa, printre alţii, Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Româno pentru Agricultură Performantă, Cristina Cionga, director adjunct Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor din România (FAPPR), director executiv al Clubului Fermierilor Româno pentru Agricultură Performantă, Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), Constantin Rudniţchi, jurnalist director executiv CLCC. 

De asemenea, joi, guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat mai multe decizii care au în vedere bani pentru fermieri, de la sprijin pentru crescătorii de bovine până la subvenționarea accizei la motorina folosită în agricultură.

În primul rând, Guvernul a venit cu un ajutor pentru crescătorii de bovine și bubaline. „Prin actul normativ se instituie o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bivolițelor din perioada 1 octombrie 2022- 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 31 decembrie 2023, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil și alte costuri (forța de muncă, sevicii veterinere, utilități, etc). Beneficiari ai schemei pot fi crescătorii care dețin bovine de carne și bubaline, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice”, arată Guvernul. 

De asemenea, pentru anul 2024, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare este de 104,47 lei/1000 litri şi reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2023, respectiv din data de 2 octombrie 2023, de 4,9748 lei pentru 1 euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite