SONDAJ Patriotism alimentar. Românii cer cât mai multe alimente autohtone

0
0
Seupermarket - magazin - Retailerul belgian Delhaize Group FOTO Guliver/ Getty Images
Un proiect de lege aflat ├«n Parlament oblig─â marii retaileri s─â aib─â la raft cel pu┼úin 51% produse alimentare rom├óne┼čti ┬á FOTO Getty Images

Rom├ónii vor ca pe rafturile supermarketurilor s─â se afle c├ót mai multe alimente produse ├«n ┼úara noastr─â, ├«ns─â nu sunt de acord ca marile lan┼úuri comerciale s─â fie ├«nchise la sf├ór┼čitul s─âpt─âm├ónii, c├ónd majoritatea cona┼úionalilor no┼čtri ├«┼či fac cump─âr─âturile.

Marea majoritate a rom├ónilor (82,7%) au o p─ârere bun─â despre proiectele de lege care se dezbat la nivelul Parlameentului ┼či care vizeaz─â obligarea marilor retaileri la v├ónzarea unui anumit procent de produse rom├óne┼čti. Concomitent, dou─â treimi din popula┼úie (67,3%) au o p─ârere proast─â despre propunerea ca supermarketurile s─â fie ├«nchise la sf├ór┼čit de s─âpt─âm├ón─â.

Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ÔÇ×Adev─ârulÔÇť ├«n perioada 21-28 martie 2016, pe un e┼čantion de 1.063 de persoane, reprezentativ pentru popula┼úia Rom├óniei cu v├órste de 18 ┼či peste 18 ani. Eroarea maxim─â a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de ├«ncredere de 95%.

De altfel, comisia de Agricultur─â din Camera Deputa┼úilor a adoptat mar┼úi un proiect de lege prin care hipermarketurile ┼či supermarketurile sunt obligate s─â aibe la raft cel pu┼úin 51% produse alimentare realizate local sau regional. Este vorba de carne, ou─â, fructe, legume, miere de albine, produse lactate ┼či de panifica┼úie, care trebuie s─â provin─â din ÔÇ×lan┼úul scurt de aprovizionareÔÇť. Fac excep┼úie firmele cu o cifr─â de afacere de p├ón─â la dou─â milioane de euro, echivalent─â ├«n lei. Metodologia de desf─â┼čurare a ac┼úiunilor privind lan┼úul scurt de aprovizionare - care ar favoriza produc─âtorii rom├óni - se aprob─â prin Hot─âr├óre de Guvern, potrivit proiectului.

Concomitent, deputa┼úii au adoptat o prevedere care interzice retailerilor s─â perceap─â taxe pentru produc─âtori, sub forma taxelor de raft, de reclam─â ┼či promovare. ├Än schimb, s-a renun┼úat la ideea ├«nchiderii supermarketurilor ├«n week-end.

Angajaţii vor la patron, nu la multinaţională

Potrivit INSCOP Research, cei mai mul┼úi rom├óni vor s─â fie angaja┼úii unei companii cu capital autohton (40,8%), ├«n vreme ce doar 29,3% prefer─â s─â fie salaria┼úi la o firm─â str─âin─â. Un procent de 22,9% afirm─â c─â ÔÇ×nu este cazulÔÇť, ├«n vreme ce 7% nu ┼čtiu/nu r─âspund.

De asemenea, 54% din popula┼úie consider─â c─â autorit─â┼úile statului avantajeaz─â mai mult companiile str─âine dec├ót cele rom├óne┼čti, ├«n vreme ce doar 20,3% cred c─â statul trateaz─â ├«n mod egal ambele categorii. Doar 4,2% din popula┼úie consider─â c─â firmele rom├óne┼čti sunt avantajate, iar 21,6% nu ┼čtiu sau nu r─âspund.

sondaj supermarket inscop aprilie 2016


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite