Şomajul din România se apropie de nivelul minim de dinainte de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crestere economica

Şomajul din România a scăzut la nivelul minim de acum opt ani şi se aşteaptă o creştere semnificativă a salariilor pe următorii doi ani, estimează Comisia Europeană.

Combinaţia dintre şomajul scăzut, forţa românească de muncă aflată în descreştere şi cererea constantă de pe piaţa locală pentru angajaţi calificaţi au rezultat într-o creştere generală a veniturilor, informează ultimul raport al Comisiei Europene. 

Nivelul angajării forţei de muncă a fost afectat semnificativ în 2016, deoarece creşterea numărului de angajaţi nu a fost suficientă pentru a compensa scăderea numărului de liber-profesionişti. Cu toate acestea, nivelul şomajului este preconizat să scadă pe perioada 2017-2018, în urma creşterii economice pronunţate. De asemenea, majorarea salariului minim pe economie va determina aprecierea forţei de muncă, conducând către salarii mai mari.

Potrivit datelor biroului european de statistică, România se află cu mult sub media europeană în ceea ce priveşte rata numărului de şomeri.

România înregistra, la finalul lunii decembrie, o rată a şomajului de doar 5,5%. Acest procent este cu 2,8% mai puţin decât media UE28 (8,2%) şi cu 4,1% mai redus decât media zonei euro (9,6%), se arată într-un studiu Eurostat de la începutul lunii februarie. Astfel, România se plasează pe locul 6 în clasamentul UE28 privind rata şomajului, dupa Cehia şi Germania, de exemplu, dar înaintea Franţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite