Sindicatul drumarilor critică CNAIR pentru tăierile de posturi. „Salariații doresc soluții oneste, nu curbe de sacrificiu”
0Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”, reprezentativ în cadrul CNAIR SA, critică factorii de decizie de la nivelul CNAIR SA, dar și de la nivelul Ministerului Transporturilor sau chiar al Guvernului de restructurarea care urmează.

Circa 250 de posturi ar urma să dispară la nivelul CNAIR, în urma restructurărilor anunțate.
Sindicatul drumarilor critică acest lucru, cu impact social asupra pierderii a circa 250 de posturi, cu un salariu net în jur de 5000 de lei, personal specializat doar pe acest tip de activitate de control și prevenire, care vor fi concediați fără salarii compensatorii, într-o piață a muncii dominată de o gravă criză economică și socială .
”Situația economică a României de azi nu e din vina salariaților ci, evident, a măsurilor eronate și discreționare, lipsite de orice fundament economic, ale unei clase politice ruptă de realitățile sociale și economice ale României reale. Dincolo e de efectele grave ale așa-numitei ”ordonanțe trenuleț” OUG nr.156/30.12.2024, în cazul CNAIR se suprapun și efectele aderării României la spațiul Schengen de la 01.01.2025, eveniment așteptat și dezirabil, dar ale cărui repercusiuni, evident, nu au fost luate în considerare de autoritățile române. Arătăm că, la nivelul CNAIR, existau informații complete și clare încă din octombrie 2022 asupra posibilelor implicații financiare grave asupra veniturilor proprii ale CNAIR rezultate din încasarea rovinietelor sau a tarifelor AST (taxa de supratonaj/depășire dimensiuni), așa cum rezultă din adresa DRDP Timișoara nr.510 / 3170 din 06.102022 a Serviciului ACI, AST, dar aceste implicații au fost evident ignorate, din motive pe care nu le cunoaștem, cu toate că prin aceasta ”vă propunem un set de măsuri ce vizează atât aspectul social privitor la locurile de muncă ale angajalilor CNAIR SA, cât și aspecte referitoare la siguranța rutieră, menținerea veniturilor CNAIR SA, dar mai ales protejarea infrastructurii rutiere”, potrivit sindicatului Drumarilor ”Elie Radu”.
Sindicatul acuză conducerea CNAIR că ar fi trebuit să ia măsuri atât pentru apărarea intereselor CNAIR, dar și ale României implicit, pentru protejarea infrastructurii rutiere naționale, creată cu costuri atât de mari și într-o perioadă de așteptare atât de lungă.
”Apreciem și dovedim că, pe lângă faptul că fără o analiză logică, ci doar printr-o decizie arbitrară la înființarea ISCTR, s-a ajuns ca CNAIR și ISCTR – să aibă competențe complementare, dar extrem de limitate pe care după aderarea la Spațiul Schengen, cu consecințele pe care le vom expune mai jos:
• ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier) controlează, în principal, respectarea legislației transporturilor rutiere (licențiere, timpi de odihnă și conducere, siguranța transporturilor etc.).
• CNAIR, în paralel, efectuează controale specifice protecției drumurilor și colectării taxelor (rovinieta, autorizații de transport agabaritic, verificare greutăți).
• Ambele instituții pot opri și verifica vehicule, însă în practică, scopurile lor sunt complementare: ISCTR se axează in principal pe legalitatea operațiunilor de transport, fiind practic subdimiensionat si lipsit de baza materială pentru a efectua controale eficiente pentru greutăți și depășiri de gabarite (din practica colaborării interinstituțională a reieșit că nu dețin bastoane telescopice de determinare a înălțimii), iar CNAIR pe protecția infrastructurii și plata corespunzătoare a taxelor de utilizare”, mai arată sindicatul drumarilor.
Sindicaliștii atag atenția și asupra pierderilor imense ca urmare a aderării la spațiul Schengen ca urmare a eliminării controalelor la vinietă.
”Prezenta analiză se constituie într-un viguros semnal de alarmă și evidentiază pierderile semnificative generate de pe urma eliminării controalelor la vinietă si a autorizațiilor speciale de transport (AST) la frontiere, în contextul aderării României la spațiul Schengen cumulate cu potențialele pierderi rezultate ca urmare a lipsei de control pe rețeaua interaă națională.
CNAIR pierde veniturile proprii de 272.165.911,00 lei anual pe intern ca urmare a ineficienței controlului intern (în principal din cauza slabei colaborări cu ISCTR, dar și a legislației deficitare), 45.543.383,10 lei ca urmare a eliminării singurelor controale eficiente efectuate cu resurse proprii in Agențiile de Control și Încasare, 92.020.000 lei ca urmare a eliminării controalelor de roviniete în frontiere, singurele care permiteau amendarea autocamioanelor străine,
Bugetul de stat pierde venituri din amenzi/PVCC: 112.806.075 lei prin eliminarea totală a controalelor pe ieșirea din țară în vămile desființate ca urmare a aderării la Schengen”, mai arată sindicatul drumarilor în analiză.