Sindicatele vor mai mult de 100 de lei la salariu de la 1 ianuarie. Ce sumă au propus şi care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea guvernului demis al PSD, de creştere a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie până la nivelul de 2.262 lei nu este pe placul sindicatelor, acestea cerând o majorare mult mai mare.

Blocul Naţional Sindical a susţinut în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, desfăşurat, luni, la Palatul Victoria, ca salariul minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020, să fie 2.495 de lei, faţă de propunerea Guvernului - 2.262 de lei, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

„Blocul Naţional Sindical a susţinut o altă valoare a salariului minim. Propunerea Guvernului o ştiţi - 2.262 de lei. Blocul Naţional Sindical a susţinut ca salariul minim să fie 2.495 de lei de la 1 ianuarie 2020. Pe ce ne bazăm această propunere? Înainte de toate, analizele pe care le-am făcut pe coşul minim de consum şi pe coşul de trai decent arată în continuare o diferenţă uriaşă, aproape de la simplu la dublu, între nevoia cetăţeanului salariat şi valoarea salariului minim.

Pe de altă parte, România are ratificat un instrument european, el se numeşte "Carta socială europeană", revizuită, care ne obligă ca în piaţa muncii din România, ecartul între salariul minim şi salariul mediu pe economie sau raportul dintre cele două să fie... salariul minim să fie cel puţin 50% din salariul mediu pe economie", a declarat Dumitru Costin, citat de Agerpres.

El a precizat că, potrivit datelor de la Comisia de Prognoză pentru anul 2020, valoarea salariului mediu pe economie ar trebui să fie "undeva la 5.545 de lei".

"Pe cale de consecinţă, aceasta e valoarea pe care eu am menţionat-o - 2.495 de lei -, asta ar trebui să fie valoarea salariului minim de la 1 ianuarie, ca să respectăm şi acest angajament internaţional", a completat Costin.

Ulterior, BNS a anunţat, prin intermediul unui comunicat, că a cerut „creşterea salariului minim la 2495 lei pentru anul 2020”, deoparece „acest tip de măsură se înscrie în tendinţa deja manifestată la nivel european de alte state membre din zona Europei Centrale şi de Est”.

„Calitatea locurilor de muncă şi nivelul remunerării sunt principalele motive pentru care forţa de muncă activă din România alege să emigreze. Doar 4 % din cei ce au emigrat erau multumiţi de de nivelul salariului avut în ţară şi 4% de calitatea locului de muncă (OECD, 2019).

Pentru a stopa exodul de forţă de muncă este esenţial să schimbăm modelul de dezvoltare asumat. Modelul de dezvoltare bazat pe menţinerea elementului de cost al fortei de muncă ca principal element de competitivitate, s-a dovedit a fi unul falimentar.

De asemenea, în cadrul şedinţei CNTDS, BNS a solicitat pregătirea unor soluţii viabile şi sustenabile pe termen lung pentru zona Valea Jiului, este nevoie de crearea unor alternative pentru dezvoltarea durabilă a regiunii”, se arată în informarea BNS.

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice un proiect de HG prin care propune majorarea salariului minim brut pe economie de la 2.080 lei, la 2.262 lei, de la 1 ianuarie.

Proiectul este supus dezbaterii publice până la data de 3 decembrie, adică după ce noul guvern se va fi instalat la Palatul Victoria, ceea ce înseamnă că aprobarea creşterii salariale va reveni PNL.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite