Senatul a decis tacit ca noul IRCC să nu se aplice şi creditelor în derulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat, luni, tacit, ordonanţa care introduce noul IRCC pentru creditele în lei ale românilor, însă fără amendamentul care presupune aplicarea lui şi pentru creditele în derulare.

Amendamentul aprobat de senatori în comisii, prin care noua referinţă pentru creditele în lei, calculată în funcţie de tranzacţii, ar înlocui ROBOR şi în cazul creditelor în lei aflate în derulare nu a mai fost adoptat de Senat. Ordonanţa în cauză, care fusese amendată astfel de senatorul ALDE Daniel Zamfir, a fost adoptată tacit de Senat, prin depăşirea termenului de dezbatere, fără a mai fi votată vreo modificare, potrivit profit.ro.

Acest lucru înseamnă că ordonanţa va ajunge la dezbatere în Camera Deputaţilor fără nicio modificare, respectiv fără prevederea ca noul indice de calcul la dobândă să se aplice şi creditelor în derulare.

Ulterior, parlamentarii ALDE au transmis că voi susţine ordonanţa privind noul indice pentru cerdite doar dacă trece amendamentul care prevede ca el să se aplice şi creditelor în derulare.

„Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile art. II şi III se aplică şi contractelor aflate în derulare la data prevăzută la alin (1)”, prevede amendamentul propus de senatorul ALDE Daniel Zamfir.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36% pentru trimestrul IV 2018, informează BNR.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite