Şedinţă de Guvern. Dăncilă anunţă că discută majorarea salariului minim, dar lasă măsura pe masa viitorului Executiv
0Guvernul Dăncilă se reuneşte luni în şedinţă şi discută în primă lectură proiectul privind majorarea salariului minim pe economie, măsură pe care o lasă pe masă viitorului Executiv.
UPDATE Premierul demis Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va discuta luni în primă lectură proiectul privind majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.
În şedinţa de astăzi discutăm în primă lectură creşterea salariului la 2.262 lei din ianuarie 2020. Este o măsură cu puternic impact social în condiţiile în care în prezent sunt încadraţi peste 1,4 milioane de angajaţi cu salariul minim. Consider că e o măsură justă, există argumente şi context economic favorabil. Nu văd niciun motiv pentru care următorul guvern nu ar aplica majorarea salariului minim începând cu anul viitor”, a spus Dăncilă, în deschiderea şedinţei Executivului.
Şedinţa de Guvern a Cabinetului Dăncilă are loc la ora 11:00, iar votul de învestire al Guvernului Orban va fi dat începând cu ora 14:00, în plenul reunit al Parlamentului.
Viorica Dăncilă a anunţat săptămâna trecută că Executivul va majora salariul minim în următoarea şedinţă, deşi iniţial premierul demis spunea că lasă această măsură pregătită pentru a fi adoptată de viitorul Guvern.
„Am avut Consiliul Naţional Tripartit, am vorbit cu sindicatele, în şedinţa de luni mărim şi salariul minim. Noi vrem să ne ţinem de promisiuni, până în ultima clipă ceea ce am promis pentru oameni vrem să facem, mai ales că nu vin vremuri aşa de bune pentru români”, a spus Dăncilă, la România TV.
Proiectul nu se află, însă, pe ordinea de zi oficială a Executivului.
În schimb, Cabinetul Dăncilă vrea, în ultima şedinţă de Guvern în această formulă, să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru opt obiective de investiţii, printre acestea aflându-se şi Spitalul regional de urgenţă Craiova.
Cele opt proiecte sunt următoarele:
„-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Punct control şi căi de acces în cazarma 727 Borcea
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Realizare pavilioane noi - centru instruire, magazii, şoproane şi cazarma 525 Focşani
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Lucrări de intervenţie la pavilionul A din cazarma 901 Timişoara
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -SPITAL REGIONAL DE URGENŢĂ CRAIOVA
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Ovidiu
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Modernizare şi extindere capacitate de operare în portul Medgidia
-Proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii -Corp învăţământ - cazare şi bazin de antrenamente-”, potrivit ordinii de zi anunţate de Guvernul Dăncilă.
Executivul ar aproba, luni, şi Studiul de fundamentare pentru construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem.
Un alt proiect aflat pe ordinea de zi vizează acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.073.250 lei pentru sprijinirea unui număr total de 299 familii şi persoane singure care se află în situaţii de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora, cu domiciliul/reşedinţa în 32 de judeţe, printre care Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Teleorman, Vaslui, dar şi în Bucureşti.
Pe agenda de luni a Guvernului se află şi modificarea HG nr.362/2019 privind instituirea schemei de ajutor de minimis aferente programului de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare.
Executivul are în dezbatere, spre aprobare, şi un memorandum cu tema: Notificare în vederea înlocuirii unui membru titular şi desemnarea unui membru supleant din partea Asociaţiei Municipiilor din România în cadrul delegaţiei României la Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene pentru perioada rămasă din mandatul 2015-2020.Astfel, în memorandum se solicită înlocuirea primarului din Arad, Gheorghe Falcă, cu primarul din Cluj, Emil Boc, în calitate de membru titular, în cadrul delegaţiei naţionale aRomâniei la Comitetul Regiunilor pentru perioada rămasă din mandatul 2015-2020, ca urmare a alegerii în funcţia de europarlamentar a lui Gheorghe Falcă.
Totodată, Asociaţia Municipiilor din România a solicitat desemnarea lui Daniel Ştefan Drăgulin, Primarul Municipiului Călăraşi, ca membru supleant pe postul rămas vacant al domnului Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, ca urmare a nominalizării ca membru titular în cadrul delegaţiei naţionale a României la Comitetul Regiunilor.
Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află şi un raport privind activitatea de audit intern din sectorul public din România, pentru anul 2018, dar şi o notă de informare privind aprobarea plăţilor minime pentru a permite României recuperarea şi menţinerea > dreptului de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).